Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscupåkarna ska övervakas av projekt ”Snowflake”

För att inte få spridning av corona när världscupsäsongen drar igång har internationella skidförbundet, FIS, startat projekt ”Snowflake”.
Samtliga åkare kommer att övervakas på ett nytt sätt skriver SportExpressen.
– Vad är det för något? Det här visste jag inget om, säger en överraskad Charlotte Kalla till SportExpressen.

Tidigare har FIS meddelat att det väntar intensiva corona-tester för åkarna men också vallare och ledare i världscupen i vinter. Samtliga måste göra PCR-tester två gånger varje vecka. Men nu har också nya direktiv kommit från FIS.

– Vi har fått veta väldigt lite om det här än så länge. Det var på mötet förra veckan som det nämndes för första gången, säger landslagschefen Anders Byström till SportExpressen.

Byström har ännu inte fått information hur det här ska fungera och säger så här:

– Det är som med allt annat just nu. Vi vill ha klarhet i vad det innebär, och hur det ska fungera.

Det centrala i projekt ”Snowflake” är en ny app där alla personer knutna till de olika landslagen nu beordras att använda appen.

I ”FIS Passport App”, ska åkarna hela tiden rapportera in vilka länder/regioner man rör sig i. Där ska också resultat från samtliga coronatester föras in. Sköter man inte detta är man inte välkommen till nästkommande världscuptävling.

När SportExpressen pratade med Charlotte Kalla om det här så kom det som en överraskning.

– Vad är det för något? Det här visste jag inget om.

– Och det underlättar för FIS att säkerställa att det blir säkra tävlingar så är det bara välkommet, fortsätter Kalla sedan.

SportExpressen har också talat med Calle Halfvarsson som är lite fundersam inför det här.

– Ja, det blir en procedur till. Jag har ju lite svårt för sånt där. Jag vet inte hur jag ska lösa det, men jag förstår förstås att det måste vara noggrant nu med tester och allt. Så jag får ta tag i det här, säger Halfvarsson.

Senaste nyheterna

Större delen av Lager 157 Ski Team inför stundande säsong: Britta Johansson Norgren, Andreas Holmberg, Emil Persson, Anton Karlsson, Marcus Johansson, Elin Mohlin och teamchefen Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lager 157 Ski Team är starkare än i fjol

Visma Ski Classics fortsätter att presentera teamen för säsong XI av Pro touren. Idag är det dags för det mest meriterade svenska laget, Lager 157 Ski Team. I fjol var laget tvåa i lagtävlingen bakom...