Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kanske blir det ändå världscupstävlingar i skidskytte i Östersund i vinter. FOTO: Per Danielsson.

Kanske blir det ändå världscupstävlingar i skidskytte i Östersund i vinter. FOTO: Per Danielsson.

Dispens för elitidrottare öppnar möjlighet för världscup i Östersund

Östersund gick miste om världscupstävlingar i skidskytte då elitidrottare inte fick resa in till Sverige.
På tisdagen meddelade nu Sveriges regering att elitidrottare får dispens från inreseförbudet.
– Vi tar förstår emot det här som ett jättepositivt besked att man tagit det här beslutet som vi har efterfrågat och som vi legat på väldigt hårt kring, säger Sofia Domeij, ordförande i skidskytteförbundet till Östersundsposten.

– Det är viktigt för skidskyttet och för idrotten i stort att politiken visar att de är med oss, säger Domeij vidare till ÖP.

Redan i början av september vädjade skidskytteförbundet och Östersunds kommun till inrikesminister Mikael Damberg (S) att göra undantag kring reglerna om inreseförbud till Sverige, för att möjliggöra internationella tävlingar.

– Vi var, tillsammans med fotbollen, först ut och behövde det här beskedet i ett tidigt skede. Vi har sedan jobbat för detta eftersom vi vet att det finns öppningar framåt. Det är också viktigt i ett längre perspektiv att visa att idrotten är intressant för Sveriges räkning, berättar Domeij.

Beskedet dröjde och Östersund blev av med de planerade världscuptävlingarna. Nu först kom beskedet förbundet väntat på.

– Vi ljuger om vi säger att vi inte hade önskat att få det tidigare. Men nu är vi där vi är nu och då måste vi vara glada över att det här beslutet har tagits, menar Domeij.

Även om Östersund blev av med tävlingarna i inledningen på säsongen så öppnar nu dagens besked för att det ändå kan bli skidskyttevärldscup i Östersund i vinter. Detta på grund av att tävlingsprogrammet för världscupsäsongens tredje tävlingsblock 2021 är ännu inte fastslaget. Beslut tas av internationella skidskytteförbundet, IBU, den 14 november.

– Vi fortsätter nu att jobba framåt och vi kommer att leverera det här skriftligt till internationella skidskytteförbundet för att visa att vi finns tillgängliga och att vi är redo. Vi har de beslut som vi behöver ha för att arrangera och bli tilldelade en världscuphelg, säger Domeij till ÖP och fortsätter;

– IBU har tidigare meddelat att det fortsatt finns öppningar för världscupen och att programmet ska ses över.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...