Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott. 
Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summerades efter Vasaloppet. Stundande säsong siktar han ännu högre. Att han bröt ett revben för fyra veckor sedan ska inte stoppa honom.
– Den gula västen hägrar. Målet är att vara med och slåss om totalsegern, säger 30-åringen till Längd.se.

Att Marcus ramlade på rullskidor och bröt ett revben för fyra veckor sedan ska inte stoppa honom i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics till vintern.

– Under de tio första dagarna efter jag fick skadan gjorde det riktigt ont men sedan har det blivit mycket bättre, berättar Marcus.

Hur gick olyckan till?
– Det gick inte så fort. Jag hade bara åkt fem minuter på ett skejtpass och så var det en spricka i asfalten. Jag såg inte att sprickan var så stor men hjulet åkte ner och fastnade och det tog tvärstopp, berättar Marcus och fortsätter;

– Jag hoppade upp och blev mest förbannad på mig själv. Jag kände att det inte var så bra men jag fortsatte ändå åka, tänkte att det släpper väl. Efter en halvtimme stannade jag och tittade men jag såg inget så jag tänkte att jag kör klart passet. Jag var ute i tre och en halv timme och på slutet kändes det inte alls bra, då kunde jag inte använda armarna.

– Sedan blev det att ta det ganska lugnt i tio dagar. Därefter har det blivit mycket bättre ganska snabbt. Jag hade förhoppningar att kunna köra med SkiErg nu men det har inte riktigt fungerat tyvärr.

Den här veckan är Marcus på träningsläger med Lager 157 Ski Team med bas mitt uppe på Hallandsåsen.

Hur tränar du nu?
– Jag kör cykel och i måndags var jag med och körde diagonal på rullskidor i backe när de andra stakade. Det gick faktiskt riktigt bra. Förra veckan körde jag ett par diagonalpass på band också. I går kväll provade jag att springa lite, det funkade okej. Det kändes bättre när jag sprang uppför, berättar ”Maccan”.

– Jag tror ändå inte det är så långt borta innan jag kan börja staka igen, säger han förhoppningsfullt.

– Det var förstås lite tråkigt att det här hände. Men träningen har fungerat väldigt bra hela sommaren. Jag har tränat mer och hårdare än någonsin och känt mig starkare. Jag ska väl komma tillbaka till det men det tar väl ett par veckor när jag kan börja träna normalt igen. Jag vet vad jag ska göra.

Inför säsongsstarten i fjol hade Marcus en inflammation i ena knät som störde till precis innan säsongstarten i Livigno. Trots det tog han en fjärdeplats på prologen, efter att knappt ha stått på skidor innan.

– Det var bara ett par dagar innan vi åkte till Livigno som jag kunde börja böja benet. Jag stod med raka ben i SkiErg och tränade. Det fungerade då så jag ska nog lösa det här också.

Ja, förra vintern blev Marcus stora genombrott i Visma Ski Classics. Han tog en fjärdeplats i prologen i Livigno. Hans bästa resultat i Visma Ski Classics så långt. Han följde upp det med tredjeplatser på både Kaiser Maximilan Lauf och Toblach-Cortina. Sämsta placeringen under säsongen var 13:e platsen på Marcialonga.

Marcus tillsammans med giganterna Petter Eliassen och Andreas Nygaard efter tredjeplatsen på Toblach-Cortina. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Marcus tillsammans med giganterna Petter Eliassen och Andreas Nygaard efter tredjeplatsen på Toblach-Cortina. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hur tänker du inför kommande säsong?
– Jag har steppat upp allting. Mer och hårdare träning och är noggrannare med allting runt omkring. Det har gett resultat. Motivationen har varit på topp.

– Målet är att vara med och slåss om den gula tröjan.

Då gäller det att vara bra hela säsongen. Men är det några lopp som du ändå satsar mer på?
– Vasaloppet är ju stort. Det var tråkigt förra året att jag hade mina sämsta lopp på Vasan och Marcialonga. Det vill jag ändra på.

– Birken är också ett lopp som hade varit kul att kunna åka bra på. Det är ju ett lopp som brukar domineras av norrmännen. Loppet borde passa mig bra men ofta har man varit ganska sliten efter Vasaloppet. Det blir en utmaning att hålla formen.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till tredje plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sveriges damer trea på stafetten i Oberhof

Hanna Öberg tog Sverige till tredje plats i damstafetten i Oberhof på lördagen. Tyskland vann före Belarus. – Vi gör en bra insats och var på pallplats egentligen hela stafetten, sa Hanna Öberg till ...
startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...