Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Helene Söderlund blir testpilot i längdlandslaget under VM-vintern. Här ser vi henne tävla i Morapinglan förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Helene Söderlund blir testpilot i längdlandslaget under VM-vintern. Här ser vi henne tävla i Morapinglan förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Helene ny testpilot i längdlandslaget

Inför den stundande VM-vintern har längdlandslagets vallateam förstärkt med Helene Söderlund som testpilot. Det har varit en önskan från landslagstjejerna att få med en tjej som testpilot. Nu uppfylls den önskan med förre elitåkaren Helene Söderlund.
– Det ska bli jättekul! Jag hoppas kunna bidra till svenska framgångar, säger Helene, en gång i tiden världsmästare i skidorientering och svensk Tour de Ski-åkare för sex år sedan.

Hur gick det till när du fick det här uppdraget?
– Det var Petter (Myhlback, landslagets nya vallachef) som ringde i slutet på sommaren och frågade om jag hade lust att vara med. Jag fick åka till Torsby ett par dagar och känna på det. Då var inget klart, vi ville känna på det från båda parter först, men allt kändes bra, berättar Helene.

Helene kommer att vara med och testa skidor åt damerna på de klassiska loppen i världscupen och på VM i Oberstdorf. Närmast blir hon med några dagar på landslaget läger i Bruksvallarna, sedan på världscuppremiären i Ruka, Finland, första delen av Tour de Ski, i Falun och sedan på VM.

– Det ska verkligen bli jättekul. Jag hade ju förstås gärna varit med hela vintern på allt men jag har ju ett vanligt jobb att sköta också, berättar Helene.

Under hela sin tävlingskarriär som junior och senior tävlande Helene för IFK Mora SK. Efter att ha bott i Falun under många år är Helene, ursprungligen från Tierp i Uppland, numera boende i Östersund där hon jobbar på kundtjänst hos Länsförsäkringar bank.

– Det är en väldigt inspirerande miljö att träna i här i Östersund. Jag håller fortfarande igång och tränar mycket även om jag är klar med min elitsatsning.

Helene trivs på skidorna, även efter den aktiva karriären. FOTO: Privat.Helene trivs på skidorna, även efter den aktiva karriären. FOTO: Privat.

Vältränad är något man behöver vara för att vara testpilot. Det blir många mil på skidorna.

– Det känns väldigt ärofyllt att få vara med och hjälpa till på högsta nivå och bidra till svenska framgångar, berättar 33-åringen.

– Jag går in med stor ödmjukhet för uppdraget. Jag vet hur små marginaler det handlar om och hur viktig vallningen är. Lite nervositet känner man men jag tror att det är bra att jag nyligen har tävlat och att jag kanske har en känsla för hur tjejerna vill ha skidorna.

Kommer känslan vara lite som när du tävlade?
– Det gäller att vara fokuserad för att göra ett bra jobb. Ja, det kommer nog vara lite som att tävla själv.

Tjejer som testpiloter är inte någon vanlig syn i det svenska landslaget och inte någon annan stans heller för den delen.

– Vi har inte haft någon tjej som testpilot under de tio år jag varit vallare i landslaget, säger förra vinterns vallachef Anders Niemi som numera är fästvallaansvarig och kommer att jobba tillsammans med Helene då hon ska testa fästvallor i samband med loppen i klassisk stil.

– Jag tror nog inte det har varit någon innan det heller, fortsätter Niemi.

– Det var viktigt att få in en tjej i verksamheten. Det är något som damerna efterfrågat, säger vallachefen Petter Myhlback.

– Det gäller inte bara att ha varit en duktig åkare själv utan man måste kunna förmedla en känsla till vallarna och samtidigt känna av vad åkarna säger och förmedlar. Här tror jag det blir bra med Helene, fortsätter Myhlback.

Helene själv kan se tillbaka på en lång karriär som aktiv. En karriär som hade en berg- och dalbanekaraktär. Flera VM-guld i skidorientering, landslagsuppdrag i längdåkning med bland annat deltagande i Tour de Ski men också flera motgångar med skador och sjukdomar. Efter vinter 2018 la hon skidorna på hyllan, men ändå inte. Så sent som förra vintern tävlade hon med bra fart i spåren.

En av höjdpunkterna i Helenes karriär. VM-guldet i skidorientering vid långdistansen i Tänndalen 2011. FOTO: Mikaela Sundbaum.
En av höjdpunkterna i Helenes karriär. VM-guldet i skidorientering vid långdistansen i Tänndalen 2011. FOTO: Mikaela Sundbaum.

Senaste nyheterna

William Poromaa är förhoppningsfull inför starten på världscupen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Poromaa känner stigande form

William Poromaa är redo för att ge allt när världscupen drar igång med minitour i Ruka, Finland i morgon. På fredagens sprint vill ha få en bra känsla för att kunna leverera bra insatser på distanslo...
Det blev en snabb vändning i läget med karantän för det norska laget Ruka. Nu är man ur karantän och tillåts tävla i världscuppremiären sedan tränare Eirik Myhr Nossum konstaterats frisk. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Nytt besked: norske tränarens kontrollprov negativt

På torsdagsmorgonen kom beskedet att norske tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset vid ankomst till Ruka. Nu visar ett kontrollprov att Nossum är frisk och de norska åkarna kan ...