Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I morgon är det dags för tävling på Idre Fjäll som idag bjöd på så här fina förhållanden. Falun Borlänge SK bjuder in till Tjuvstarten.

I morgon är det dags för tävling på Idre Fjäll som idag bjöd på så här fina förhållanden. Falun Borlänge SK bjuder in till Tjuvstarten.

Dags för Tjuvstarten på Idre Fjäll

I helgen sker en tidig start på den svenska tävlingssäsongen i längdåkning på Idre Fjäll. Det är Falun Borlänge SK som bjuder in till Tjuvstarten.
Till start kommer några av Falun Borlänges egna åkare som till exempel Leo Johansson, Simon Lageson, Gilberto Panisi och Simon Andersson. De utmanas av norska långloppsesset Morten Eide Pedersen, Team Nordic Athlete. På damsidan får vi bland annat se Linn Sömskar och Hedda Bångman på start. Båda två nu med fokus på Visma Ski Classics för Team Nordic Athlete.

Team Nordic Athlete startade häromdagen ett två veckor långt träningsläger på Idre Fjäll. Idre Fjäll som nu kan nu erbjuda en runda på nästan fem kilometer med sparad snö från förra vintern.

– Idag var det helt fantastiska förhållanden. Blå himmel och tre-fyra grader kallt, berättar Team Nordic Athletes sportchef Espen Traeldal.

– Det är en bra slinga de erbjuder här på Idre Fjäll. Man har gjort ett mycket bra jobb här för att få till så fina förhållanden, det uppskattar vi verkligen, säger Traeldal.

Fem av teamets åkare är på plats för att göra de första milen på snö. Teamets kapten, norrmannen Morten Eide Pedersen, lagets svenska åkare Linn Sömskar och Hedda Bångman och från Finland två Mäenpääs, Viktor och Hannes. Kvar hemma i Finland är Hans Mäenpää och Niko Koskela.

I morgon planerar tre av åkarna att starta i Tjuvstarten.

Morten Eide Pedersen får då möta Falun Borlänge-gänget där Leo Johansson blir mycket intressant att se med tanke på hur han åkte på rullskidtävlingen med landslaget tidigare i höst. Simon Lageson, Gilberto Panisi och Simon Andersson är några av de andra Falun-Borlänge-åkarna till start. En annan vass åkare i startlistan är SK Bores Filip Danielsson.

På damsidan så är också SK Bore bland favoriterna, Lovisa Modig. Vi får se vad hon står i förhållande till långloppssatsande Linn Sömskar och Hedda Bångman.

Hedda som i vinter debuterar i Visma Ski Classics är glad att vara på snö eftersom hon är på väg tillbaka efter en stressfraktur i foten. Hon har fått träna mycket med SkiErg under hösten.

– Idag var det suveräna förhållanden med sol och perfekta spår. Det var nästan som vårskidåkning, berättar Bångman.

Hedda Bångman trivs i solen som Idre Fjäll bjöd på idag.
Hedda Bångman trivs i solen som Idre Fjäll bjöd på idag.

I går var det inte lika fint väder men fina spår när Linn Sömskar stakade uppför backarna.I går var det inte lika fint väder men fina spår när Linn Sömskar stakade uppför backarna.

Mer info om Tjuvstarten finns här.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...