Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stina Nilsson åker den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll 14–15 november men inte världscuppremiären två veckor senare. FOTO: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson åker den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll 14–15 november men inte världscuppremiären två veckor senare. FOTO: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.

Ingen Stina Nilsson på världscuppremiären i Kontiolahti

Stina Nilsson gjorde ett minst sagt uppmärksammat byte från längdskidor till skidskytte efter förra säsongen.
Men vi från inte se Stina till start när skidskyttevärldscupen startar i finska Kontiolahti.
– Världscuppremiären i Kontiolahti är inte aktuell, säger landslagstränaren Johannes Lukas till DN.
– Superrätt, kommenterar Nilsson själv för DN.

Dagens Nyheter har träffat Stina Nilsson på Idre Fjäll där skidskyttelandslaget nu vässar formen inför säsongsstarten.

– Jag tycker att det har gått bra men jag är jätteödmjuk. Jag vet att de är proffs som jag får träna med och att jag inte är där de är, kommenterar Nilsson för DN.

14–15 november är det dags för svensk premiär, just på Idre Fjäll. Det blir Stina Nilssons första riktiga tävling i sin nya sport. När det två veckor senare är dags för världscuppremiär i Finland kommer dock inte Stina finnas på startlinjen. Detta trots att internationella skidskytteförbundet ändrat reglerna så att åkare i år inte behöver ha kvalificerat sig via IBU-cupen.

– Världscupen är för mig inte aktuellt för henne just nu. Det som är viktigt nu är att hon får tävla. Och det börjar i Sverige eftersom IBU-cupen är inställd fram till nyår. Det finns bra testtävlingar och Sverigecupen. Den här säsongen är det inte prio ett att Stina åker världscupen, säger Johannes Lukas till DN.

– Det handlar också om att tänka lite smart. Är det till någon hjälp för henne att åka direkt i världscupen? Det här är en process. Tävling är en helt annan sak än träning. Nu har hon tränat ett halvår, då är det viktigt att hon får flera veckors och månaders tävlingsrutin, fortsätter Lukas.

– Min första tävling kan inte vara en världscup. För jag vet inte hur man gör, det går inte, nej, nej, nej, säger Stina i intervjun med DN.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...