Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jens Burman har fått hålla tillbaka på träningen de senaste veckorna på problem med ischiasnerven. I dag åker han dock 15 kilometer skejt i Bruksvallarna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Jens Burman har fått hålla tillbaka på träningen de senaste veckorna på problem med ischiasnerven. I dag åker han dock 15 kilometer skejt i Bruksvallarna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ischiasnerven har stört Burmans uppladdning

Jens Burman har haft en del problem med ischiasnerven den senaste tiden. Det har stört uppladdningen inför säsongspremiären men idag står han på startlinjen när det är dags för 15 kilometer fristil. En distans han vann på premiären i Gällivare i fjol.
– Det har blivit lite mindre träning än planerat de senaste veckorna, berättar Åsarnaåkaren Burman för Längd.se.

Våren 2019 opererade Jens ryggen efter flera års problem. Han kom igen starkt till förra vintern trots mindre träning och innan säsongen så hastigt tog slut åkte Jens till en stark åttondeplats på Holmenkollens femmil.

Sedan dess har förberedelserna gått mycket bra fram till för några veckor sedan.

– Jag fick lite ont i ischiasnerven på förra lägret i Vålådalen. Det är inget allvarligt men de har stört lite grann i uppladdningen och träningen. Det har blivit lite mindre träning de senaste veckorna, säger Burman och fortsätter;

– Bortsett från det så har försäsongen varit bra. Jag har i princip kunnat göra det jag planerat.

Är det här med ischiasnerven kopplat till dina gamla ryggproblem?
– Nej, det är inget allvarligt. Nerven har blivit lite irriterad, det har inget med disken att göra.

– Det blev några dagar med vila och vissa dagar med väldigt lugn träning. Det handlar bara om att få nerven att lugna ner sig.

På grund av dessa problem så har Jens väntat med säsongspremiären tills idag när 15 kilometer skejt väntar i Bruksvallarna.

Är det känsligare på klassiskt?
– Ja det blir det när man ska rotera höften.

Vinterns stora mål för Burman är femmilen på VM i Oberstdorf. Det har förstås inverkat på hur han lagt upp träningen. För att placera sig högt upp i ett mästerskap så krävs snabbhet något som inte varit den uthållige Jens adelsmärke.

– Jag har fokuserat mycket på att bli lite snabbare och bli lite bättre på stakning. Det är två saker jag jobbat med under sommar och höst. Sedan har jag överlag tränat mer än jag kunnat göra tidigare då jag hade ryggproblemen. Det har blivit mer av allt kan man säga men framförallt snabbhet och styrka.

Känner du att du fått svar på det under sådana pass på landslagsläger?
– Lite tycker jag det. Jag kommer ju aldrig bli någon sprintåkare men jag har tagit ett litet kliv ändå.

Kan du ta hjälp av att det finns flera riktigt snabba åkare i landslaget?

– Hänger man med hyfsat så vet man att man blivit bättre. Jag vet ju hur jag stod emot dem tidigare.

Inför den här vintern har Jens också bytt material. Han är tillbaka på Fischer efter några år på Salomon.

– Det har funkat väldigt bra. Vallarna i landslaget gör ju ett stort jobb med det. Jag har egentligen inte behövt bekymra mig någonting. Jag har ju åkt Fischer förut och är väldigt bekant med de skidorna och känner mig trygg. Det känns väldigt bra.

Hur tacklar du osäkerheten kring vinterns tävlingsprogram på grund av pandemin?
– Man får vara beredd på att vissa lopp blir inställda och att några kanske genomförs på ett annat sätt. Det är lika för alla, det är bara att gilla läget.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...