Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Frida Karlsson vann fristilssprinten i Bruksvallarna 9,9 sekunder före Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson vann fristilssprinten i Bruksvallarna 9,9 sekunder före Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson tog tillbaka förstaplatsen från Ebba Andersson

Det bjöds på ett snabbt fristilsrace i Bruksvallarna när Frida Karlsson tog tillbaka förstaplatsen från Ebba Andersson.
Frida satte högsta fart från start och Ebba kunde inte riktigt utmana om segern idag och var 9,9 sekunder efter. Gårdagens sprintsegrare Maja Dahlqvist gjorde sitt bästa distanslopp i karriären som trea bara 17,4 sekunder efter Karlsson.

Frida Karlsson var lite mer utvilad än Ebba Andersson som gjorde sitt tredje lopp i rad. Frida stod ju över lördagens sprint. Kanske fällde det avgörandet idag.

– Jag tänkte att jag skulle öppna ganska hårt idag. Det är ju en snabb och teknisk bana. Jag hittade tekniken bra och åkte med tryck hela vägen, sammanfattar Frida Karlsson sin insats.

Hade någon koll på hur du låg till mot Ebba i början av loppet?
– Ingen kolla alls, säger Frida.

Normalt får åkarna sekundering längs banan men inte nu i dessa coronatider.

Hur känns det att inte veta något?
– Det är väldigt annorlunda men bra för då får man verkligen gå in i sig själv så här i början på säsongen, berättar Frida.

– Vi har sett på träningstävlingar att det varit tight i damlaget. Det är skitkul att vi har ett så starkt lag.

På slutet av loppet kom Frida ikapp Ebba i spåret men på olika varv. Sedan fick hon släppa lite igen.

– Jag förstod inte vad som hände. Jag tyckte jag var uppe i rygg på Ebba. Sedan vet jag inte om hon stod bättre på skidorna eller om hon hade riktigt snabba spjut utför för jag hade ingen chans att hänga med där, berättar Frida.

– Jag har fått två fina lopp och fina kvitton. Det känns som jag vet vad jag ska göra fram till Ruka för att få ännu en liten peak, berättar hon vidare.

Ebba var ensam av topp tre åkarna att göra tredje loppet på tre dagar.

– Jag fick kämpa för det lite mer än i fredags. Jag har ändå fått många bra besked den här premiärhelgen, säger hon.

– Jag visste att det skulle bli tufft att tävla tre dagar i rad men det är enligt plan. Jag ville ha tre tuffa race efter ett långt tävlingsuppehåll. Jag känner mig i fas inför det som kommer framöver, fortsätter Ebba.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände av att det var tredje tävlingsdagen men det var det här jag behövde.

En något sliten Ebba Andersson tog andraplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.En något sliten Ebba Andersson tog andraplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Släpper du upp lite mot Ruka nu för att få en höjning på formen?
– Ja, det är det som är planen att få lite återhämtning nu och hitta ytterligare ett litet överskott. Jag ska försöka vara i så bra form som möjligt. Jag är verkligen peppad på att dra igång världscupen nu.

Dagens överraskning var Maja Dahlqvist som gjorde karriärens bästa distanslopp när hon blev trea 17,4 sekunder efter Frida Karlsson. Så här bra har aldrig världsmästaren i teamsprint åkt på ett distanslopp förut.

Maja Dahlqvist mot tredjeplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Maja Dahlqvist mot tredjeplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Ja, det här var ett riktigt bra lopp av mig, säger Maja Dahlqvist.

– Det är fortfarande sprint som är prio ett men blir jag bättre på distans blir jag också bättre på sprint.

– Planen var att öppna hårt och gå för det i början. Jag såg det som en intern tävling för mig själv att vinna första halvan. Sen fick det bära eller brista. Kanske blev det lite väl hårt i början för jag blev riktigt trött på slutet men jag tycker jag håller ihop det bra.

Det bar hela vägen till tredje plats, långt före åkare hon oftast inte besegrar på distanslopp.

Under loppet fick Maja rygg på senare startande Emma Ribom men lyckades inte riktigt följa Riboms öppningsfart.

– Jag var riktigt trött där. Jag hade önskat att hon åkt lite saktare eller att jag varit lite piggare. Jag får ändå energi när jag håller ganska jämnt med henne.

Bakom topptrion var det ett hopp ner till fjärdeplacerade Moa Lundgren som korsade mållinjen 56,7 sekunder bakom Frida Karlsson. Femma blev Jonna Sundling drygt tre sekunder där bakom. Emma Ribom var sexa och Anna Dyvik sjua runt 1.10 efter vinnaren.

Dagens överraskning var SK Bores Lovisa Modig på åttonde plats 1.18 efter förstaplatsen.

– I går hade jag den sämsta dagen i mitt liv. Jag tyckte först att i dag värker det lite i kroppen men det gick ju jävligt bra tycker jag, säger Modig.

Du fick rygg på Hanna Falk!
– Ja, jag kollande på henne hela tiden, att jag kom närmare. Det gav mig mycket att se det när man inte fick några tider.

Ditt bästa lopp på länge?
– Ja, det kan ju vara min bästa skejtlopp någonsin kanske. Min bästa premiär. Jag brukar ju komma typ 43:a på premiärer, säger Modig.

Tittar vi lite längre ner i resultatlistan så gör juniorerna Tove Ericsson, Hudiksvalls IF och Märta Rosenberg, Duveds IF, mycket fina insatser som elva och 15:e åkare.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...