Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

William Poromaa jublar på mållinjen som segrare på 15 kilometer skejt i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa jublar på mållinjen som segrare på 15 kilometer skejt i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Nervös Poromaa klar segrare i Bruksvallarna

William Poromaa var rejält nervös före dagens 15 kilometer skejt i Bruksvallarna. Men den unge Åsarnaåkaren samlade ihop sig och vann med dryga 20 sekunder före Johan Häggström.
– Det känns helt otroligt! Det här ju något man bara sätt på TV förut. Sjukt fränt att få göra det, säger Poromaa.

I början av loppet låg Poromaa några sekunder bakom Piteå elits Johan Häggström men efter knappt halva loppet tog han över ledningen och utökade den till 21,5 sekunder i mål.

– Att jag skulle vinna i Bruksvallarna det trodde jag aldrig. Jag vet ju att jag kan göra det men att sen göra det är något annat.

– Jag vet att jag kan åka fort skidor. Vi har varit här och tränat hårt i nästan tre veckor. Sedan att man ska kunna gå ut och göra det här loppet. Det tror man inte.

Var du nervös innan?
– Jag var grymt nervös innan loppet. Jag försökte inbilla mig att ”du är inte nervös” men det gick inte, berättar Poromaa.

Men du såg inte alls stressad ut i åkningen!
– Jag tänkte innan första backen att; ”du vet var du kan, försök bara åka stabilt”.

– Jag visste ju att det bli små kvoter till Ruka och att jag behövde åka fort idag. Det var inte en trevlig känsla i morse.

Är det här det störst du gjort hittills?
– Solklart!

Tankar inför världscuppremiären i Ruka?
– Att släppa upp träningen ännu mer och åka ännu fortare där. Det är planen.

Johan Häggström var glad tvåa och såg insatsen som en revansch efter missad final på sprinten i går när han inte hade materialet med sig.

– Mycket revanschlust innan loppet efter igår. Oerhört skönt, säger Häggström.

Johan Häggström spurtade in som tvåa. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Johan Häggström spurtade in som tvåa. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Var det kroppen eller skidorna som var problemet i går?
– Det kändes inte alls som jag hade de grejer jag behövde under fötterna i går men kroppen var pigg. Skönt att visa det idag.

– Det har känts bra senaste månaden. Gott att se att man är med nu och målen är längre fram den här vintern.

Positiv överraskning på tredje plats var IFK Mora SK:s Axel Ekström som spurtade in bara knappa fyra sekunder bakom Häggström men fem före Calle Halfvarsson.

– Jag är jättenöjd med loppet. Verkligen kul att känna att man är tillbaka på lite topplaceringar, säger Ekström.

Axel Ekström som redan 2016 var tvåa i Bruksvallarna bakom Marcus Hellner och med Lukas Bauer på tredje plats. Ekström har haft flera tyngre säsonger bakom sig men visade nu att han är att räkna med igen och nu blir det kanske en biljett till Ruka.

– Det har känts bra den senaste tiden och framförallt har jag haft en väldigt bra träningssommar och höst. Det här är första gången på länge jag kunnat få till ett bra träningsår och kunnat komma upp i riktigt hög mängd och belastning. Jag har varit frisk och kry och fått väldigt bra stöd från min klubb och mina egna sponsorer. Det är helheten som gör det, säger Ekström.

Axel Ekström mot tredjeplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Axel Ekström mot tredjeplatsen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Vad betyder det att få kliva upp på pallen igen?
– Det betyder mycket för mig, det gör det verkligen. Jag har kämpat de senaste åren och kanske inte fått ut de resultat som jag har kapacitet för.

Calle Halfvarsson slutade fyra efter en mycket långsam öppning på loppet och en kropp som inte är helt hundra efter penicillinkuren han gått igenom.

– Det är tråkigt men jag ska ju inte gå och vinna här med den här bakgrunden, säger Halfvarsson.

Hur blir det med Ruka nu för din del?
– Jag tror inte jag kommer åka världscup nästa helg. Jag kommer behöva träna mer och få lite fart i kroppen, berättar Halfvarsson.

Bakom Halfvarsson hittar vi i tur och ordning Björn Sandström, Karl-Johan Westberg och Jens Burman.

Jens Burman var mycket besviken efter loppet snudd på minuten bakom klubbkompisen Poromaa.

– Det gick för jäkla dåligt! Tråkigt, säger Burman.

Jens har störts av problem med ischiasnerven senaste tiden som vi skrev om innan loppet.

Att du inte kunnat köra så mycket hårda pass senaste tiden. Är det det som ligger bakom?
– Lite grann, men inte så här mycket.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...