Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson hoppas få en bra start på minitouren och gärna överraska lite på fredagens sprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ebba Andersson hoppas få en bra start på minitouren och gärna överraska lite på fredagens sprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sprint är en utmaning för Ebba

Ebba Andersson har jobbat hårt för att bli snabbare. En nyckel för lyckas på en minitour som den i Ruka som startar med sprint.
– Sprint är inte min paradgren. Målet är att först och främst ta sig vidare från kvalet. Lyckas jag med det så blir det spännande att mäta sig mot de andra tjejerna, säger Ebba till Längd.se.

Ebba Andersson fick en bra start på säsongen i Bruksvallarna. I de första loppen i sin nya klubb Piteå elit vann hon fredagens klassiska lopp tre sekunder före förre klubbkompisen Frida Karlsson, gick till semifinal i sprinten och blev tvåa, tio sekunder efter Frida, på skejtloppet.

Med några lugnare dagar efter tävlingarna i Bruksvallarna. Hur känns kroppen? Är du redo för tre nya tävlingsdagar?

– Det är ju förhoppningen. Det känns bra att jag fått några välbehövliga dagar på hemmaplan, återhämtat mig lite grann och laddad om. Jag hoppas att lite mer överskott har infunnit sig, säger Ebba.

Hur ser din målbild ut för minitouren i Ruka? Hur ser du på de olika tävlingsdagarna?
– Jag tänker att jag tar tävling för tävling. Det är ju sprint i morgon och det är alltid en utmaning för mig. Det är ju inte min paradgren men målet är att först och främst ta sig vidare från kvalet. Lyckas jag med det så blir det spännande att mäta sig mot de andra tjejerna.

Hur var din känsla under sprinten i Bruksvallarna?
– Jag fick många positiva besked under sprinten där. I heaten kände jag väl att inte riktigt fick ut det jag hade för dagen. Vi hade ju inte lyckats helt med vallningen. Med tanke på det är jag nöjd med insatsen.

– Jag hoppas få till det minst lika bra i morgon.

Ebba är glad åt de fina förutsättningar som råder i Ruka.

– Det är väldigt vintriga förhållanden. Man blev ju nästan tårögd när man kom hit. Den här säsongen har vi inte varit bortskämda med det här. Lite skillnad mot lägerdagarna i ”Bruks” där spåren stängdes vissa dagar. Så härligt att komma till det här vinterparadiset. Det som bjuds här är som en dröm för en skidåkare.

Att Ebba tillsammans med Frida Karlsson är de på förhand svåraste motståndarna för Therese Johaug är det ingen tvekan om. I förmiddags när Ebba tränade i spåren i Ruka undrade hon dock var Therese och de andra åkarna var. Då visste hon inget om att det norska laget var satt i karantän

Hur upplevde du det här med att det norska laget först såg ut att missa hela tävlingshelgen i Ruka?
– Jag fick information om det på slutet av mitt träningspass. Jag hade under passet åkt runt och funderat var Norge höll hus. Om de var rädda för oss övriga eller vad det var frågan om. När man väl fick information föll polletten ner. Det kändes ju trist och tråkigt att de inte skulle få åka, berättar Ebba.

– Framförallt känns det skrämmande att det ska kunna påvisas ett positivt resultat utan att det egentligen var sant. Skönt ändå att det löste sig, att det var falskt alarm och att de kommer till start i morgon, fortsätter Ebba.

Följande svenska tjejer står på startlinjen i morgon:
Emma Ribom, Piteå elit SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Linn Svahn, Östersunds SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...