Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förvånad över att flera längdlandslag hoppar av sin världscup. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förvånad över att flera längdlandslag hoppar av sin världscup. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Lukas förvånad att längdåkarna hoppar av världscupen

I dag kom beskedet att längdlandslaget hoppar av världscupen fram till nyår. Så gör också det norska och finska laget.
De svenska skidskyttarna som gjort succé i säsongsöppningen tävlar dock vidare när världscupen fortsätter med en andra omgång i Finland.
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förundrad över att längdåkarna inte fortsätter tävla.
– Jag är lite förvånad över varför de hoppar av efter första helgen. Det känns lite som ”visste de inte hur det kommer vara?”, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas till DN.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) och det internationella skidförbundet (FIS) har agerat olika inför den här vintern med tanke på coronapandemin.

Skidskyttesidan ändrade om programmet för världscupen för att minska resande. Den jobbar i en ”bubbla” där man bland annat flyger i chartrade plan mellan tävlingsorterna.

Nu närmast fortsätter skidskyttarna med tävlingar i Finland under torsdagen.

– Vi känner oss trygga med planen, säger Johannes Lukas till DN.

Att flera längdlandslag hoppar av sin världscup de närmaste tävlingarna påverkar inte de svenska skidskyttarna.

– Nej, absolut inte. Vi känner oss trygga med det upplägg som vi har. Vi har tänkt igenom det här väldigt långt. Vi har pratat med IBU och hade många möten innan, de satte upp en väldigt bra plan och gjorde oss införstådda med hur det kommer bli, förklarar Lukas för DN.

På DN:s fråga om han tycker IBU var mer förberett än FIS på rådande situation är svaret solklart från Lukas:
– Absolut. Det sa jag redan i oktober–november, när man såg planen från FIS, att ”det där tror jag inte kommer gå.

– Det känns inte konsekvent att resa runt varje helg. Allt det där resandet har ju IBU minskat så gott de kunde, och nu när vi reser till Hochfilzen (Österrike) nästa vecka blir det med chartrade flyg. Det är också viktigt att vi inte bara tänker på oss, utan att vi håller oss borta från vanligt folk om man kan säga så.

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...