Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak tänker bjuda på nya överraskningar under Visma Ski Classics säsong XI som startar med Engadin La Diagonela på lördag. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Max Novak tänker bjuda på nya överraskningar under Visma Ski Classics säsong XI som startar med Engadin La Diagonela på lördag. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Novak vill bjuda på nya överraskningar

 

Max Novak, Team Ramudden, var ett uppfriskande tillskott i Visma Ski Classics säsong X. I sin första säsong vann Max ungdomstävlingen och blev tvåa i sprinttävlingen.
När är 24-åringen redo att göra nya avtryck.
– Jag hoppas kunna bjuda på några trevliga överraskningar, säger Novak till Längd.se.

Tillsammans med sina lagkompisar i Team Ramudden har Novak laddat upp inför starten på Visma Ski Classics med att vara på plats i Schweiz den senaste veckan. Teamet har haft sin bas i Celerina strax utanför Sankt Moritz inför Engadin La Diagonela på lördag.

– Det har varit några riktigt kalla dagar i Engadindalen men idag var det inte riktigt lika kallt, berättar Novak när vi pratar med honom på onsdagen.

– Idag kändes det varmt. Bara minus14 grader, berättar Novak.

– Idag hade vi vilodag men det blev ändå en del skidtester. Det är ju sådant som ska göras också, fortsätter han.

Det har varit en lite annorlunda uppladdning för Novak inför starten av Visma Ski Classics säsong XI. Det började med att han vann den svenska säsongspremiären på 15 kilometer klassisk stil sju sekunder före William Poromaa. Efter loppet berättade Novak att han spelat pengar på Poromaa som vinnare. Att spela på tävlingar man själv deltar i är inte tillåtet och det slutade med att Novak Svenska skidförbundet stängde av honom från tävlingar och organiserad klubbträning i en månad – till den 9 januari.

– När jag fick besked om avstängningen och vad som gällde så fick jag en ny träningsplan av min tränare Mattias Reck. Det kändes bra, för jag var hungrig på mer rejäl träning och hade mycket motivation kvar, berättar Novak.

– När jag sedan fick avstängningen så såg jag valde jag att se det som en möjlighet. Det påverkade mig inte negativt, fortsätter han.

– Jag har hållit mig inomhus när jag kört mina intervaller på Ski Erg eller på rullband. Jag har inte velat skrämma upp någon med min fart på Östersunds skidstadion, skojar Novak.

­– När man tränar inomhus är det lätt att se att man kör på rätt intensitet och man får tydliga kvitton på var man står. Jag har kunnat se att jag ligger bra till, fortsätter Team Ramudden-åkaren.

Men det har förstås blivit många timmar på skidor utomhus också. Senast häromdagen gjorde Max ett träningspass på fem timmar tillsammans med lagkompisen, den unge norrmannen Herman Paus.

Segern på den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna gav förstås Novak bra självförtroende.

– Där fick jag ett bra kvitto att jag var på rätt väg.

När är Max redo att göra nya avtryck i Visma Ski Classics Pro tour.

– Förhoppningsvis ska jag inte krascha in i (Katerina) Smutna som jag gjorde förra året på La Diagonela. Jag hoppas kunna bjuda på några trevliga överraskningar istället, säger han.

Novak tror också mycket på sina teamkompisar inför säsong XI.

–  Jag tror Lina (Korsgren) är bättre än någonsin. Jag tror det mesta har fallit på plats för henne nu och hon kan utmana om totalsegern i vinter.

– Ida (Dahl) och Jenny (Larsson) ser starka ut båda två. Herman har jag tränat med de senaste dagarna och det ser lovande ut. Johannes (Eklöf) har ju också visat bra form. Jag tror det kommer att gå bra för oss individuellt men också att vi kan vara med och utmana i lagtävlingen.

Hur ser din egen målsättning ut för säsong XI?
– Min träning är upplagd mot de stora loppen som Jizerska och Vasaloppet men jag kommer ta lopp för lopp och även om målet är att ha toppform längre fram på säsongen så har jag en bra känsla nu och tror mig kunna prestera direkt.

– Jag tror avslutningen på La Diagonela passar mig bra som den blir i år när målet inte är uppe i byn Zuos. Det är tufft de sista 10-15 kilometerna men sedan avslutas det med en snabbt spurt, avslutar Novak.

Senaste nyheterna