Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ska Ebba Andersson åka hem sin första individuella mästerskapsmedalj på seniornivå vid VM i Oberstdorf. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ska Ebba Andersson åka hem sin första individuella mästerskapsmedalj på seniornivå vid VM i Oberstdorf. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson med första individuella medaljen i sikte

Ebba Andersson har samlat på pallplatser i världscupen de senaste säsongerna. Någon individuell mästerskapsmedalj på seniornivå har hon dock inte än.
Målet och planen är förstås att ändra på det under VM i Oberstdorf i Tyskland. Första chansen har Ebba på lördag när det är skiathlon på VM-programmet.
– Jag är revanschsugen sedan förra VM som individuellt sett blev en besvikelse för min del, säger Ebba Andersson.

I förra veckan laddade Ebba upp tillsammans med de övriga i VM-truppen i ett vintrigt Saxnäs i Västerbotten. Det var fina dagar för Ebba där hon kunde slipa på formen men förhållandena var långt ifrån de som nu väntar på VM.

– Man har ju sneglat lite på prognoserna och det ser ju ut som det kan bli rejält varmt under VM, konstaterar Ebba.

Efter SM på 15 kilometer masstart sa du att du inte riktigt fick ut vad du ville under loppet. Hur har kroppen känts efter SM?
– Det har känts bra och förberedelserna har gått bra så här långt. Det känns som jag befinner mig i en bra fas. Jag ser fram emot att göra de sista förberedelserna lika bra och verkligen vara redo när det gäller, berättar Ebba i samband med uppladdningslägret.

När det gäller för Ebba första gången på VM är på lördag då skiathlon står på programmet.

– Jag har flera hårda pass kvar där jag får känna på lite fart. Det gäller att fortsatt hålla i och vara på tårna i de sista förberedelserna för att locka fram den sista formtoppen till mästerskapet, säger Ebba.

Känner du tryck utifrån på att du ska plocka med dig medaljer?
– De förväntningar jag har kommer från mig själv. Jag är revanschsugen sedan förra VM som individuellt sett blev en besvikelse för min del. Siktet är att revanschera mig för det, för min egen skull.

Inför VM i Seefeld för två år sedan blev Ebba sjuk inför mästerskapet och nådde aldrig någon medalj individuellt. Det blev ju dock en härlig guldmedalj i stafetten.

Har du någon favoritdistans på VM-programmet?
– Svårt att säga men 10 fritt har fungerat väldigt bra för mig den här säsongen. Men jag tror jag har goda chanser i alla distanslopp. Jag tar ett lopp i taget, säger Ebba.

På lördag är det som sagt för skiathlon och i lopp med gemensam start gäller det allt som oftast att ha en bra spurt för att nå pallen. Det är något Ebba jobbat extra med.

– Ja, det är viktigt med en bra finish. Det är någonting som jag har tränat en hel del på under året.

Senaste nyheterna