Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson på plats i ett varmt och soligt Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Oskar Svensson på plats i ett varmt och soligt Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Oskar Svensson gillar VM:s sprintbana – om inte solen gör den för mjuk

Torsdagens klassiska sprint på VM i Oberstdorf har varit i Oskar Svenssons tankar länge nu. Oskar gillar hur VM-banan ser ut men nu har värmen i Oberstdorf ställt till det. Risken är att det blir väldigt mjuka förhållanden när det är dags för final, trots att arrangören beslutat att tidigarelägga tävlingen på torsdagen.
– Vi får se hur vädret blir till torsdag. Man kände på slutet på passet idag att när det börjar bli löst, nästan bottenlöst, då är det ganska svårt att åka, säger Oskar Svensson.

Oskar Svensson kommer till VM med bra självförtroende efter två världscupsegrar och en andraplats i vinter. VM-banan passar också den 25-årige Falun Borlänge-åkaren fint.

– Det är verkligen en bana som passar mig och vi har jobbat mycket mot hur den ser ut på träning. Det är en kul bana med ett långt och snabbt upp upplopp, vilket passar mig väldigt bra, berättar Oskar och fortsätter;

– Det är en ganska tuff bana innan man kommer fram till upploppet. Jag tror att många av de absolut rena sprintåkarna kommer få det lite jobbigt med en långa backen på banan men framförallt är det upploppet jag ser som det bästa tillsammans med den utförskörning som är innan sista backen.

Att det blivit en så bra och stabil säsong i år för Oskar förklarar han så här:
– Jag har haft en del problem tidigare år men nu har jag haft två, nästan tre, säsonger där det fungerat ganska bra och i år har det varit exceptionellt. Jag har varken varit sjuk eller skadad en enda gång egentligen. Det är därför jag kunnat ta det här klivet i år, berättar Oskar och fortsätter;

– När kroppen känns så bra som den gjort i år så vågar man göra det man har som plan, för man vet att man orkar. Man kan ta positioner även om det är lite jobbigare än att bara ligga med. Det är en kombination. Man får både självförtroende utifrån hur kroppen känns och från de resultat som varit.

I vinter har Oskar verkligen kunnat visa på sin taktiska förmåga hela vägen till final.

– Jag tror den taktiska förmågan alltid funnits med men skillnaden är att jag inte orkat åka som jag tänkt tidigare. Taktiken har ofta varit att ligga lite längre bak och sedan komma med en bra spurt. Det har bara varit det att jag varit helt slut när man ska börja spurta. Skillnaden nu är att jag orkar göra det jag vill.

Hur har förberett dig de senaste veckorna?
– Det har handlat om att bibehålla det som varit. Det kändes bra i Saxnäs. Jag har inte haft något dåligt fartpass. Jag har försökt konservera formen, inte tänka för mycket på tävlingarna och börja tagga för tidigt.

Väl på plats i Oberstdorf så har Oskar och de andra VM-åkarna hunnit testa VM-banorna de senaste dagarna. Det varma vädret har påverkat förhållandena rejält och torsdagens sprint har tidigarelagts.

Underlaget och värmen kommenterar Oskar så här två dagar före sprinten:
– I går var det lite värre, idag höll det ihop ganska bra till en början. Det beror lite på hur vädret blir till torsdag. Man kände på slutet på passet idag att när det börjar bli löst, nästan bottenlöst, då är det ganska svårt att åka.

Hur kommer det här påverka utgången av tävlingen tror du?
– Blir det väldigt löst så kommer det påverka jättemycket. Då kommer nog resultaten att skilja sig lite mot tidigare i vinter när det varit väldigt hårt. Förhoppningsvis löser arrangören det på något sätt, med salt eller tidigare start, säger Oskar.

På tisdagen beslutade internationella skidförbundet, FIS, att tidigarelägga tävlingen så att prologerna startar från 09.00 och finalerna börjar 11.30. Nu återstår att se om det räcker för att få bra och rättvisa tävlingar.

Senaste nyheterna