Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

DE TRE BÄSTA i årets Tour, fr v: Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen och Petra Majdic. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

DE TRE BÄSTA i årets Tour, fr v: Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen och Petra Majdic. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

Ändringar i Tour de Ski

Tour de Ski har på bara tre år utvecklats till att bli FIS kanske starkaste produkt på längdsidan.
Nu försöker man utveckla Touren ytterligare och några ändringar kommer att märkas redan kommande vinter.
Främst att Tour de Ski arrangeras senare, starten är planerat till 1 januari.

- Men det blir först fastställd 100 procent på vår kalenderkonferens senare den här månaden, säger racing-direktören Jürg Capol.
Tour de Ski upplevde bättre tittarsifforor på TV och mer publik på tävlingarna än någon gång tidigare i vintras.
Nu förväntas Touren att starta på nyårsdagen, vilket gör att åkare och ledare får mer tid hemma under julen. Startplats blir med all sannorlikhet Oberhof som vid den senaste utgåvan.
- Vi önskar att göra något mer utav öppningen och planerar för en show i centrum eller på liknande ort dagen innan start. Där önskar vi att presentera åkarna och skapa PR kring tävlingarna, säger Jürg Capol.
Ett sådant jippo skulle kommande vinter alltså bli på nyårsaftonen i tyska Oberhof, som inte såg samma publiksiffror på Tour de Ski, som på skidskytte där det alltid är slutsålt i DKB-arena.
- Men vi är nöjda och det tar tid att skapa traditioner, menar racing-direktören.
Tanken är att - precis som föregående vinter - fortsätta till Prag för en citysprint i den tjeckiska huvudstaden. Men det kan bli den enda tävlingen i landet i den fjärde utgåvan av Tour de Ski.

Nove Mesto ut, Toblach in
- Det ser ut som om Nove Mesto, som har varit med från starten, kan försvinna. Toblach i Italien kommer troligen in istället, säger Capol.
Nove Mesto fick ställa in sina tävlingar på grund av snöbrist första året man arrangerade Tour de Ski, men det var bra med åskådare under vinterns tävlingar där. Nu har man också byggt ett nytt stadion för skidskytte och har tilldelats VM i skidskytte om tre år.
Toblach (eller Dobbiaco på italienska) ligger på gränsen mot Österrike, strax norr om den tidigare OS-byn Cortina d’Ampezzo. Här har man tidigare haft världscuptävlingar i längdåkning och det är snack om 2-3 tävlingsdagar i Touren på den här orten.
- Det gör vår logistik lättare och vi slipper den långa resan från Nove Mesto till Val di Fiemme, som deltagarna nu fick dela upp med övernattning i München, säger Jürg Capol.

Alpe Cermis är klassisk

Finalen rör man inte och den numera beryktade backen upp till Alpe Cermis på slutetappen är redan en klassiker i Tour-sammanhang. Val di Fiemme skall också arrangera skid-VM 2013 och använder Tour de Ski till att trimma sina medhjälpare inför dessa tävlingarna.
- Vi har fått väldigt positiv feedback från lagen, media och besökare på Touren. Men vi tar åt oss av den kritik som kommer också och försöker förbättra oss hela tiden, menar Jürg Capol.

Läs också:

Tävlingar och Evenemang

 09/01/2022Craft Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör