Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Marcus Hellner i Final Climb, Val di Fiemme. Foto: NordicFocus

Marcus Hellner i Final Climb, Val di Fiemme. Foto: NordicFocus

Äntligen Marcus! Spurtade ner Northug i monsterbacken!

Äntligen kom fullträffen för Marcus Hellner! I den avslutande klättringen lyckades svensken med inte mindre än att köra ikapp, och dessutom förbi självaste ärkerivalen, Petter Northug från Norge. Det räckte till en andraplats bakom Dario Cologna.

För bara några dagar sedan såg det så otroligt tungt ut. Vi fick se en riktigt bitter Marcus Hellner som tampades med dåliga skidor och en kropp som inte ville hänga med. Sedan hände något. Gällivareåkaren började klättra i touren och självförtroendet kom tillbaka. Inför den avslutande klättringen uppför fruktade Alp Cermis i Italien hade han klättrat ända upp till plats 3. Schweizaren Dario Cologna hade en ointaglig ledning och var i form även i den avslutande etappen. Cologna kunde, på förståeligt otroligt trötta ben ta emot folkets hyllningar när han ensam kom i mål som vinnare i hela Tour de Ski. Åter till kampen om pallplatserna. Före Hellner startade ingen mindre än ärkerivalen Petter Northug. Före och under touren har det pratats om vem av Cologna och Northug som till slut skulle vinna eller komma tvåa. Till en början stod också kampen endast mellan de två. I avslutningen fick vi dock se en sida av Marcus Hellner som inte visat sig sedan VM i Oslo. De flesta trodde nog Hellner skulle rikta in sig på att hålla undan för jagande Devon Kershaw och de andra, men istället fick vi se en ursinnig körning från svenskens sida. Plötsligt hade Hellner kört ikapp Northug och dessutom passerat. Northug såg visserligen trött ut, men det brukar han som bekant oftast göra, men ändå kunna plocka fram krafter på slutet och besegra precis vem som helst i en spurt.

Vad som inte är som vanligt i Tour de Skis final climb är dock att man inte får någon vila i form av nerförsbackar eller plattåkning, utan tar man slut så tar man slut.
När det var mindre än en kilometer kvar till mål visade det sig att Hellner lyckats rycka och skapa sig en betryggande ledning. När mållinjen passerades var bragden ett faktum. När det verkligen gällde, lyckades Marcus Hellner gå ikapp och förbi den närmast spöklika avgöraren Northug.

Jag känner en enorm glädje och lättnad. Jag trodde att backen aldrig
skulle ta slut, säger Marcus Hellner till SVT Sport efter sitt bragdlopp.

Marcus Hellner lyckades med vad ingen trott för några dagar sedan och en av karriärens största bedrifter är ett faktum


Tävlingar och Evenemang

 14/08/2021TANUMSLOPPETRullskidor
 26/08/2021Alliansloppet Action Week, 15 km klassisk stilRullskidor
 27/08/2021Alliansloppet Action Week, sprint fri stilRullskidor
 28/08/2021AlliansloppetRullskidor
 29/08/2021Salzburg-RolltRullskidor
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör