Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Granfondo Toblach-Cortina bjuder på skidåkning med spektakulära vyer. FOTO: Toblach-Cortina.

Granfondo Toblach-Cortina bjuder på skidåkning med spektakulära vyer. FOTO: Toblach-Cortina.

Åk jubileumsupplagan av Granfondo Toblach-Cortina

Den 45:e upplagan av Dolomiternas legendariska långlopp, Granfondo Toblach-Cortina, går i vinter av stapeln den 5 och 6 februari. En speciell jubileumsutgåva markerar denna historiska milstolpe för arrangemanget.
Loppet äger rum i Dolomiterna, i ett område som finns på UNESCO:s världsarvslista, längs ett spår som anses vara Italiens mest spektakulära för längdåkning.

Det finns redan nu många norrmän bland de anmälda från hela världen till jubileumsupplagan av detta historiska lopp, som startade redan 1977. Genom åren har flera av längdskidsportens stora hjältar i Italien deltagit, bland annat Maurilio De Zolt, Silvano Barco, Maria Canins och Giorgio Di Centa.

Starten för Toblach-Cortina vid premiärupplagan 1977. FOTO: Toblach-Cortina.
Starten för Toblach-Cortina vid premiärupplagan 1977. FOTO: Toblach-Cortina.

Mycket skidhistoria har skrivits på denna unika bana som börjar i Toblach, Pusterdalens juvel, som slingrar sig genom förtrollande skogar över bergspasset mellan Sydtyrolen och Ampezzodalen, förbi en medeltida kyrka, genom tunnlar och över järnvägsbroar till hjärtat av den olympiska staden Cortina d'Ampezzo, medarrangör av kommande vinter-OS 2026.

Med Dolomiterna i bakgrunden. FOTO: Toblach-Cortina.Med Dolomiterna i bakgrunden. FOTO: Toblach-Cortina.

Loppet är idag Italiens näst största skidlopp efter Marcialonga och har varit en officiell Tour de Ski-etapp. Profiler från Sverige och Norge som vunnit loppet är; Britta Johansson Norgren och Andreas Nygård som vann i klassisk stil 2020, Tord Asle Gjerdalen som har vunnit tre upplagor.

Lördagen den 5 februari är det dags för 42 kilometer i klassisk stil och på söndagen den 6 februari är det 32 kilometer i fri stil på programmet. Båda loppen är ett återkommande inslag i FIS-kalendern och har traditionellt sett stor publik längs hela den spektakulära banan med Dolomiterna som bakgrund.

Man får bra stöttning längs banan. FOTO: Toblach-Cortina.Man får bra stöttning längs banan. FOTO: Toblach-Cortina.

Utöver utmärkelser för loppen var för sig kommer det i år att finnas en samlad ranking för de som genomför båda loppen. Alla som anmäler sig till båda loppen får en speciell deltagarpresent i startpaketet; en högkvalitativ softshelljacka.

Stor vikt läggs vid att skapa ett hållbart evenemang som, förutom att använda lokala resurser, även visar upp värdstädernas kultur och traditioner. I linje med denna filosofi har eleverna vid den berömda Cortina d’Ampezzo School of Arts and Crafts fått i uppdrag att realisera de vinnande troféerna i talltypen "cirmolo" som är typisk för området. Denna typ av trä har en behaglig doft av skog som kommer att påminna vinnarna om deras seger i Dolomiterna i flera år!

Julklappstips: Ge en start i Toblach-Cortina till en längdskidåkningsentusiast du älskar – den perfekta julklappen!

Program 2022:
Lördag 5 februari

42 km klassisk stil
09:30 start (alla startgrupper, ev vågstart)
Söndag 6 februari
32 km fri stil
09:30 start (alla startgrupper, ev vågstart)

För mer information och en lista över partnerhotell se hemsidan: www.dobbiacocortina.org

Gruppo_colore05.jpg

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...