Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Erik Röste, Odd Langehelle, Tor Arne Hetland, Martin Johnsrud Sundby, Magnus Eriksson, Audun Laugaland, Magnus Larsson, Daniel Tynell, Arne Idland vid presentationen av World Classic Tour. FOTO: World Classic Tour.
Erik Röste, Odd Langehelle, Tor Arne Hetland, Martin Johnsrud Sundby, Magnus Eriksson, Audun Laugaland, Magnus Larsson, Daniel Tynell, Arne Idland vid presentationen av World Classic Tour. FOTO: World Classic Tour.

Alliansloppet startar Word Classic Tour

Tillsammans med Blinkfestivalen i Norge startar Alliansloppet en långloppscup på rullskidor - World Classic Tour.
Med som ambassadör för cupen är Daniel Tynell.
– Det här känns grymt kul. Vi vill bredda och synliggöra sporten än mer, säger Daniel Tynell.

Tynell går inte sysslolös efter att han fick avsluta sin skidkarriär i våras. Dels jobbar han hårt med Team Tynell med brorsan Rikard samt nyförvärvet Jerry Ahrlin. Sedan är det flera olika projekt kopplat till teamet och längdåkning och nu blir Daniel också en viktig kugge i den nya långloppscupen på rullskidor, World Classic Tour, som startar sommaren 2016.

– Det är fullt upp. Det är tur att man inte måste hinna träna som förut nu också, säger Daniel med ett skratt.

Starten av World Classic Tour sker sommaren 2016. Första året ingår ett nytt långlopp som arrangören av Blink-fesivalen i Norge startar nästa år samt väletablerade Alliansloppet i Trollhättan.

wct_logo.jpg

Så här ser logon ut för den nya långloppscupen på rullskidor som startar sommaren 2016.

Båda loppen ska locka både elit och motionärer. För eliten och långloppsteamen blir det fina prispengar både i de respektive loppen och för cupen totalt. Alliansloppet har ju idag 75 000 kronor i segerpremie.

– Det ska vara värt för teamen att prioritera de här loppen. Både ekonomiskt och mediamässigt, säger Daniel.

Alliansloppet har jobbat för en cup på sommaren under flera år. Med TV-sändning av loppet och hela världseliten på långlopp på plats så har man nu nått hela vägen fram.

– Det här är en dröm som vi haft och jobbat för länge så det är skönt att den äntligen är satt på plats nu, säger Magnus Larsson från Alliansloppet.

I helgen presenterades den nya cupen i samband med Blinkfestivalen i Norge.

– Det är ett imponerande arrangemang de har där och så kul nu att de också lägger till ett långlopp för både elit och motionärer, precis som Alliansloppet, säger Daniel Tynell.

Tanken är att utöka cupen med fler lopp i framtiden.

– Men vi har inga ambitioner att växa snabbt. På sikt kan det kanske bli tre-fyra lopp. Det är viktigt att det är bra lopp, bra arrangemang och att även den stora massan kan delta, säger Daniel.

Hur blir din roll för den nya cupen Daniel?
– Man kan säga att jag är en ambassadör för cupen. Jag ska bidra med mina kunskaper och erfarenheter från tiden som tävlingsåkare. Jag ska hålla kontakt med teamen.

När den nya cupen presenterades i Norge så var det stort pådrag. På plats var presidenten i norska skidförbundet Erik Röste. Där var Magnus Eriksson och Magnus Larsson från Alliansloppet, Blinkfestivalens VD Odd Langehelle och sportchef Arne Idland. Där var också Tor Arne Hetland, Martin Johnsrud Sundby, Audun Laugaland och Daniel Tynell.

Lager 157 Ski Team-åkaren Laugaland blir den som kommer ligga bakom den nya långloppsbanan i Blinkfestivalen nästa år.

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.