Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jesper Nelin ser fram emot OS i Peking och möjligheten att försvara OS-guldet i stafett. FOTO: Håkan Blidberg.

Jesper Nelin ser fram emot OS i Peking och möjligheten att försvara OS-guldet i stafett. FOTO: Håkan Blidberg.

Anpassat vapen ska ta Nelin till ny OS-medalj

På OS i PyeongChang för fyra år sedan ingick Jesper Nelin i det svenska succélaget som tog guld på skidskyttestafetten.
Nu drömmer den 29-årige Borås-sonen om att försvara den där guldmedaljen vid OS i Peking.
– Jag vill förstås vara med och försvara vårt OS-guld. Vi kan vara med där uppe men det blir en hård match, säger Nelin till Längd.se.

Jesper Nelin är en nyckelfigurerna om Sverige ska lyckas på OS-stafetten. Individuellt ser vi honom sällan så högt upp i resultatlistorna men Borås-sonen har både OS-guld och VM-silver i stafett på meritlistan.

Vi kollade läger med Nelin under skidskyttelandslagets uppladdningsläger på Idre Fjäll inför kommande helgs svenska premiär.

Hur har försäsongen varit?
– Det har varit lite problem med kroppen. Ett knä har spökat och jag har fått köra lite alternativt, säger Nelin utan att låta alltför oroad.

Skyttet då?
– Det har känts riktigt bra den sista veckan. Jag har anpassat en del och hittat en bra skottposition, berättar Nelin.

Precis som många andra i det svenska skidskyttelandslaget har Jesper bytt stock på vapnet inför den här säsongen.

– Det är kring skyttet den stora förändringen skett inför vintern. Man kan säga att jag börjat om med allt; ny stock, nya inställningar, hur jag ska tänka.

Till sin hjälp har han haft landslagets båda skyttetränare. Johan Hagström kring själva skyttet och Jean-Marc Chabloz har hjälpt till mycket kring vapnet.

– Det har känts bra med allt nu men man vet ju aldrig riktigt hur det blir innan tävlingarna börjar.

Hur går dina tankar inför den svenska premiären i Idre?
– Det blir spännande att se. Egentligen har man ingen aning förrän det blir allvar.

Jesper Nelin under träning på Idre Fjäll häromveckan. FOTO: Håkan Blidberg.Jesper Nelin under träning på Idre Fjäll häromveckan. FOTO: Håkan Blidberg.

Hur kom det sig att det blev skidskytte för dig en gång i tiden?
– Jag gick ju som längdåkare på skidgymnasiet i Torsby. Min bror som är två år yngre gick där som skidskytt och jag tog hans gamla vapen och testade. Jag hade alltid tyckt att det såg kul ut med skidskytte, säger Nelin och fortsätter;

– Så är det också. Det är roligare, att inte bara att mala på utan avbrott som i längdåkning.

Just som längdåkare överraskade Jesper när han i Boråsklubben Hestra IF:s färger blev tionde man på SM skiathlon i Umeå 2014.

– Det var första året jag hade tränat lite mera mängd. Jag trodde jag var seriös innan, men det var jag inte. Det där var samma år som jag börjat med skidskyttet.

Bara fyra år senare så fick Nelin uppleva karriärens största ögonblick så här långt. OS-guldet på stafetten i PyeongChang 2018 där han åkte andra sträckan och där lagkompisarna var Peppe Femling, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström.

Det är på stafetterna de största framgångarna kommit. I vintras blev det silver på VM-stafetten bakom Norge med Femling, Samuelsson och Martin Ponsiluoma som lagkamrater.

Individuellt ser vi ofta Nelin en bit ner i resultatlistan. Bästa individuella insatsen i ett mästerskap hittills är niondeplatsen på masstarten vid OS i PyeongChang, då han också var bäste svensk.

Målsättning inför OS-vintern?
– Målet är som vanligt, att fortsätta utvecklas och ta steg. I vinter vill jag förstås vara med och försvara vårt OS-guld. Vi kan vara med där uppe men det blir en hård match, konstaterar Nelin.

Program skidskyttepremiären Idre Fjäll

Lördag 13 november
Sprint Herrar 10 km första start 09:15
Sprint Damer 7,5 km första start 11:15

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:00.

Söndag 14 november
Kortdistans Herrar 15 km första start 09:30
Kortdistans Damer 12,5 km första start 11:40

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:15.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...