Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Atomics nya skateskida, Redster S9 Gen S, kommer med helt nya mått: 47-40-47 millimeter. FOTO: Atomic.

Atomics nya skateskida, Redster S9 Gen S, kommer med helt nya mått: 47-40-47 millimeter. FOTO: Atomic.

Atomic lanserar ny revolutionerande skateskida

Atomic lanserar säsongen 2021/2022 en helt ny skatingskida: Redster S9 Gen S.
I processen med att utveckla denna skida har Atomic radikalt förändrat sättet att tillverka och designa en skatingskida. Resultatet är en ny skida som ökar kraften i varje skär och ger ett längre och mer effektivt skär.

Skidans nya mått gör att den helt enkelt snabbare och mer effektiv. För att göra denna nya skateinnovation komplett introducerar Atomic även en Prolink Shift-In bindning i skating version, likväl som en Shift-In version för klassisk stil till Atomics vallningsbara skidor och skinskidor i toppsegmentet.

Redster S9 Gen S
Med den nya Redster S9 Gen S, har Atomic fullständigt vänt upp och ner på hur måtten för hur en skateskida skall se ut. Med helt nya mått och form på skidan och en skida som bara kommer i en längd, kan skidan inte annat än att kallas unik. Med de nya måtten på skidan betyder det att Redster S9 Gen S är bredare i toppen och längst ner på skidan men smalare på mitten med måtten 47-40-47. Den smalare midjan på 7 mm är inte mindre än en revolution och gör att skateskären blir längre med extra acceleration och kraft i slutet av skäret en teknologi som kallas Speedline.

Den smalare midjan på skidan gör också att skidan accelererar snabbare och gör den otroligt lättmanövrerad i svängar och tekniska partier. Något som också bidrar till det är även den nya Racewall konstruktionen av skidan, denna nya konstruktionen ger en fantastisk stabilitet och kraftöverföring i hela skateskäret. Man får helt enkelt ett längre skär med denna nya teknologi. Skidan kommer bara i en längd, 183 cm – vilket kallas Atomic Speedscale. Den något kortare längden bidrar till att skidan blir lättare att kontrollera för åkare på alla nivåer. Det engelska citatet «one size fits all» har väll aldrig varit mer rätt när det gäller längdskidåkning!

Test av skidan på Lugnet i Falun
På tisdagen testades Atomics nya skateskida på Lugnets skidstadion i Falun av Leo Johansson och Johan Norrby Granath. Falun Borlänge SK:s Leo Johansson som är en del av landslagsgruppen Team Svenska Spel och Atomic-åkare. Johan Norrby Granath är tränare på Dala Sports Academy, tidigare landslagstränare för längdlandslaget och har också en bakgrund som landslagsåkare i skidorientering.

Hur upplevde du första testet av skidan Leo?
– Jag fick en skön känsla av skidan direkt. Det var en märkbar skillnad mot andra skidor då jag tycker man fick ett längre skär. Utför och i kurvor satt skidan väldigt bra, det var inga tecken på att man skulle sladda iväg i kurvor, berättar Leo och fortsätter;

– Jag tror speciellt att man kommer gynnas av den här skidan när det är hårt och isigt. Jag upplevde att man är tryggare på den här skidan än en vanlig.

Leo Johansson testar Atomics nya skateskida, Redster S9 Gen S i Lugnet-terrängen i Falun. FOTO: AtomicLeo Johansson testar Atomics nya skateskida, Redster S9 Gen S i Lugnet-terrängen i Falun. FOTO: Atomic

Johan, vad fick du för första intryck av skidan?
– Jag tyckte den var väldigt distinkt och följsam både i skäret ut och tillbaka. Tydligt var också hur lätt den kändes, säger Granath och fortsätter;

– Jag tror man kan få en fördel med skidan i hårda och isiga snöförhållanden men känslan var också mycket stabil i åkning på treans växel i lätt terräng.

Bindningen
Speedline, Racewall och Speedscale är inte de enda teknologierna Atomic har fått med i Redster S 9 Gen S. Skidan kommer med en integrerad Prolink Shift-In bindning. Denna bindning gör det möjligt för åkaren att justera bindningen under aktiviteten eller anpassa efter hur terrängen ser ut. Bindningen kan flyttas i sex olika positioner vilket ger ett bättre kantgrepp om den flyttas framåt och snabbare acceleration när du flyttar den bakåt. Bindningen kommer även i en klassisk version där du enkelt flyttar den framåt för bättre fäste och bakåt för bättre glid. Shift-In platan är limmat direkt på skidan vilket ger direkt kraftöverföring och extremt nära kontakt mellan skida, bindning och sko.

Det är lätt att flytta bindningen fram- och tillbaka med Prolink Shift-In bindningen. FOTO: Atomic.Det är lätt att flytta bindningen fram- och tillbaka med Prolink Shift-In bindningen. FOTO: Atomic.

Från Beitostölen till Davos
Nyheten Redster S9 Gen S ser inte bara spännande ut i teorin, det allra viktigaste är ju faktiskt att den även fungerar i praktiken. Skidan blev först introducerat till Simen Hegstad Krüger i Beitostölen hösten 2020 och under tester med GPS och pulskurvor var det solklart att Hegstad Krüger åkte intervallerna snabbare med Redster S9 Gen S under fötterna.

Feedbacken från Hegstad Krüger var att han ville tävla på dessa skidor fortast möjligt. Efter flera topp fem-placeringar under säsongen tog han en solklar världscupsseger på 15 kilometer fri teknik i Davos i slutet av 2019.

Nu, 2021, blir Redster S9 Gen S med Prolink Shift-In binding tillgänglig att låna för test hos Sveriges ledande längdbutiker och kommer för försäljning i begränsad upplaga 1 mars samt fullt sorterat under sommar/höst 2021. Atomics testcenters har även ett begränsat antal Atomic C8 skin med nya shift in-bidningen för både möjlighet till test och försäljning.

– Shift in-bidningen är viktig för såväl vanliga klassiska skidor, skinskidor som skateskidor. På fästvallade skidor kan du enkelt få bättre fäste med att flytta fram bindningen framåt istället för att lägga på mer fästvalla. Och givetvis på samma sätt föra den bakåt för bättre glid. Samma sak gäller såklart för skinskidorna, säger Johan Henriksson från Atomic.

– Vad gäller skinskidor så finns nu mycket anpassningsmöjligheter då det både är lätt att byta skin på skidorna och att flytta bindningen, fortsätter Henriksson.

Det är lätt att byta skin på Atomics skinskidor och anpassa dem för olika förhållanden. FOTO: Atomic.Det är lätt att byta skin på Atomics skinskidor och anpassa dem för olika förhållanden. FOTO: Atomic.

Henriksson vill också lyfta fram fördelen med att enkelt kunna flytta bindningen på skateskidor.

– Det är något som Simen Hegstad Krüger ofta använder sig av beroende på snöförhållanden. Man får bättre kantgrepp när man flyttar bindningen framåt och snabbare acceleration när man för den bakåt.

Atomic C8 skin och Redster S9 Gen S finns på följande testcenters i Sverige:

Atomic testcenters:
Pölder Sport, Nässjö
Alewalds, Stockholm
Bromma Skidsport, Bromma
Cykelcentrum, Borlänge
Längdcentrum, Orsa Grönklitt
Skistart, Älvdalen
Åre Skidcenter, Björnen Åre
Stadionbutiken, Östersund
Team Sportia Uppsala
Udens Sport, Göteborg
Länna Sport, Haninge
Johns Sport, Mora
Höjdmeter, Kiruna
Vålådalens turiststation, Vålådalen
Sportringen, Skinnskatteberg

Om ATOMIC
ATOMIC grundades 1955 i hjärtat av de österrikiska Alperna och är världens största skidtillverkare. De har produkter som är skräddarsydda för alpinskidåkare, friluftsskidåkare, längdskidåkare och backcountry-skidåkare. Allt ifrån nybörjare till världsmästare vilken testas frenetiskt på företagets bakgård runt Altenmarkt. ATOMIC sysselsätter 750 anställda och har mer än 60 års erfarenhet inom skidindustrin och säljer produkter i 49 länder. Genom sin passion för skidåkning strävar varumärket efter att skapa en bättre skidupplevelse med ledande kvalitet och tekniska innovationer. ATOMIC ägs utav Amer Sports.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...