Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Atomics vallalastbil finns ute på alla svenska cuptävlingar för att ge bra service till Atomic-åkarna. FOTO: Atomic.

Atomics vallalastbil finns ute på alla svenska cuptävlingar för att ge bra service till Atomic-åkarna. FOTO: Atomic.

Atomic satsar offensivt i Sverige

Skidmärket Atomic satsar hårt I Sverige. Dels med service till märkets elitåkare och dels med hela 16 testcenters där Vasaloppsåkaren och motionärer kan få mycket bra hjälp och stöd när man ska köpa nya skidor.
Vi har pratat med Lennart Cedervärn, som är racingansvarig för Atomic i Sverige, om hur satsningen ser ut.

Atomic är ett österrikiskt skidmärke som tidigt blev populär och framgångsrik när plastskidan utvecklades. Idag är norske olympiamästaren Simen Hegstad Krüger en av märkets stora profiler och i Sverige är världscupåkare som Hanna Falk och Johanna Hagström trogna märket i sina respektive karriärer.

Atomic satsar nu hårt i Sverige för att nå ut både till lovande elitåkare men också för att Vasaloppsåkare och motionärer ska få tillgång till bra skidor och en fin upplevelse i spåret.

Lennart Cedervärn, racingansvarig för Atomic i Sverige, har också själv byggt upp den vallalastbil som man kan se på de svenska elittävlingarna. Det går inte att ta miste på att Lennart är stolt över vallalastbilen.

– Det är en tydlig samlingspunkt för alla Atomic-åkare ute på de svenska cuptävlingarna. Det betyder mycket för åkarna och här sker ett bra utbyte bland de mer etablerade och de som är på väg upp, säger Lennart.

Lennart har varit racingansvarig för Atomic under en tioårsperiod och kom in ”leken” när hans barn tävlade. Han har också en bakgrund som tävlingsåkare själv. Under den här tiden har han fått vara med och se den spännande utvecklingen för Atomicåkare som Hanna Falk och Johanna Hagström som tagit stegen upp till världseliten.

Lennart berättar lite om hur uppdraget som racingansvarig ser ut:
– Mitt år börjar med Fjälltoppsloppet, även om det inte blev så i våras på grund av corona. Men normalt sätt så finns jag där på säsongsavslutningen med demoskidor inför nästa säsong. Vi visar upp det nya och ungdomar får möjlighet att testa skidorna.

– Senare på våren så skickas kontraktansökningar ut och jag besöker även skidgymnasierna. Därefter går jag igenom ansökningar och vi plockar ut vilka som får kontrakt.

Lennarts huvuduppgift är att bistå Atomics juniorteam som normalt består av fem tjejer och fem killar.

– Givetvis tittar vi på vilka resultat åkarna har gjort men det är också mycket viktigt att tjejerna och killarna är goa och bra personer samt fina ambassadörer, berättar Lennart.

På sommaren åker han sedan till Atomics fabrik i Altenmarkt, Österrike och plockar ut alla skidor till kontraktsåkarna. Det rör sig om cirka 300 par skidor.

Lennart Cedervärn i Atomics vallabuss under säsongspremiären i Bruksvallarna. Just här med Landsbroåkaren Moa Hanssons skidor i handen. FOTO: Längd.se.Lennart Cedervärn i Atomics vallabuss under säsongspremiären i Bruksvallarna. Just här med Landsbroåkaren Moa Hanssons skidor i handen. FOTO: Längd.se.

– Genom åren har jag ju lärt känna våra åkare väl och vet vad de vill ha för typ av skida, vad de eventuellt behöver komplettera med och så vidare.

– Något som är roligt när man kommer till fabriken är hur jämn kvalitet det är på skidorna numera. Det har hänt mycket på senare år. Hur man kan kvalitetssäkra i produktionen för att få jämna skidpar. Det är betydligt enklare att plocka skidor nu, konstaterar Lennart.

Hur många skidorna har kontraktsåkarna?
– Jag brukar säga att man ska ha max två par skidor per före. Det är viktigt att ha bra koll på de skidor man har och inte ha för många, fastlår Lennart.

Lennart tar vallalastbilen ut på alla junior- och seniorcuper i Sverige.

– Jag hjälper alla våra åkare men det kan vara på lite olika sätt. Jag ger instruktioner hur de ska testa skidorna, man kan säga att det är en slags utbildning. Det är viktigt att de är trygga med sitt material.

– Vissa åkare är med i en stor klubb med bra resurser kring testning och vallning och andra kanske ”bara” har en förälder med sig. Då kan jag hjälpa de lite extra.

Atomic vill förstås nå ut till Vasaloppsåkare och andra motionärer också. Inte minst med sina erkänt fina och lättåkta skintec-skidor. För att göra det har man numera 16 testcenters i landet. På alla dessa testcenters finns det skintec-skidor att prova innan köp.

– Det är givetvis en stor fördel att få prova och känna på en skida ordentligt innan man köper, säger Lennart.

Atomic testcenters:
XCC, Ulricehamn
Pölder Sport, Nässjö
Alewalds, Stockholm
Bromma Skidsport, Bromma
Cykelcentrum, Borlänge
Längdcentrum, Orsa Grönklitt
Skistart, Älvdalen
Åre Skidcenter, Björnen Åre
Team Sportia Umeå
Stadionbutiken, Östersund
Team Sportia Uppsala
Udens Sport, Göteborg
Länna Sport, Haninge
Johns Sport, Mora
Vålådalens Fjällstation
Höjdmeter, Kiruna

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...