Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn är ett av Sveriges största medaljhopp under VM i Oberstdorf som börjar med sprint på torsdag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Linn Svahn är ett av Sveriges största medaljhopp under VM i Oberstdorf som börjar med sprint på torsdag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Axelskadan hindrar inte Linn Svahns VM-uppladdningen

Allt såg perfekt ut för Linn Svahn in mot VM i Oberstdorf. När hon kom till världscupen i Ulricehamn hade hon fyra sprintsegrar och två segrar i masstart i bagaget.
Så kraschade hon rakt på axeln i kvartsfinalen i Ulricehamn och fick styra om en del i programmet in mot VM. Svahn är ändå inte orolig för att axelskadan ska vara ett hinder när VM-sprinten inleder VM i Oberstdorf på torsdag.
– Läget är bra och jag ser inte att det är något som kommer störa mig när jag väl ska rejsa i Oberstdorf, säger Linn Svahn.

Med fyra världscupsegrar i sprint och dessutom segrar på masstarten i Val Müstair under Tour de Ski och inte minst segern i Falun på masstarten, där hon knäckte Therese Johaug på slutet, så såg det ut att gå som på räls in mot VM för Linn Svahn. Fram till den där olyckliga kraschen i Ulricehamn.

Efter axelskadan så fick det blir en del justering i träningen.

– Det är inte optimalt att få ett sådan här sak inför säsongens huvudmål. Jag har fått parera en del och inte följt min ursprungsplan men jag åker skidor fullt ut nu och ser inte att det är något som kommer skada min formtopp, säger Svahn några dagar innan avresan till tyska Oberstdorf när landslaget är på uppladdningsläger i Saxnäs.

– Jag har ändå planer att kunna genomföra viktiga pass som är specifika mot VM-tävlingarna. Jag känner mig trygg med det jag gjort även om det kanske inte blev precis som jag hade tänkt mig, berättar Svahn.

Hur tycker du själv du tagit den här motgången?
– Jag tycker jag har tacklat det bra. De som är runt omkring mig har varit väldigt duktiga på att föra mig på rätt spår. På det stora hela kommer det bli så bra det bara kan. Jag ser att jag kan ge mig själv förutsättningar att kunna vara i väldigt bra slag. Både med tanke på vad jag gjorde inför jag kraschade och vad jag kunnat göra efteråt, trots att axeln varit lite begränsande har jag ändå kunnat göra bra grejor.

Har du ett detaljerat program av din tränare Ola Ravald den sista veckan innan VM?
– Jag och Ola jobbar väldigt mycket så att det är inte han som skickar ut en fil åt mig där det står att det här ska du göra 08.00 på måndag, det här ska du göra 16.00 på måndag, och så vidare…

– Jag är väldigt driven själv i min träning och styr väldigt mycket men vi har en tydlig plan och den är nedpräntat och den är gjord tillsammans. Vi tror på den båda två. Ola är alltid med, även om han inte är på samma plats som mig. Vi har en plan dag för dag, säger Svahn.

Stör det dig att du inte fick tävla under SM i Borås?
– Absolut inte! Min plan var att bara åka ett lopp på SM och nu blev det inte så men man måste kunna vara beredd att parera och göra nya planer om det blir hinder på vägen. Det kan till och med vara nyttigt för mig att jag inte rejsat på ett tag. Då är depåerna fulltankade när jag ställer mig på start på VM.

Senaste nyheterna

Kan Ebba Andersson ta sig förbi Jessie Diggins i distanscupen när världscupen avslutas i Schweiz till helgen? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges trupp till världscupavslutningen i Schweiz

Världscupen avslutas i Sankt Moritz/Engadin, Schweiz, kommande helg. Beslutet att åka kom efter avresa till VM så den svenska truppen kommer att bestå av de VM-uttagna aktiva som tävlat i Oberstdorf d...
pod_bild_vl21

Podcast om Vasaloppet

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras Vasaloppet av Teemu Virtanen tillsammans med gästen Oskar Svärd. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Svärd som i år var Visma Ski ...
Sebastian föll tillbaka till tolfte plats på jaktstarten i Nove Mesto. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Samuelsson tolva efter fyra bom

Sebastian Samuelsson gick ut som tvåa på söndagens jaktstart i Nove Mesto men efter en bom i varje skjutning slutade han tolva dryga minuten efter segraren Tarjej Bö som vann åtta sekunder före broder...