Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hanna Falk under förberedelserna inför lördagens sprint i Ruka. Är Hanna starkast av de svenska tjejerna i morgon eller blir det Stina Nilsson eller Ida Ingemarsdotter? FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Hanna Falk under förberedelserna inför lördagens sprint i Ruka. Är Hanna starkast av de svenska tjejerna i morgon eller blir det Stina Nilsson eller Ida Ingemarsdotter? FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Blir Falk och Halfvarsson i topp igen?

Hanna Falk och Calle Halfvarsson vann sprinttävlingarna i Bruksvallarna förra helgen efter imponerande insatser.
Blir de bäst av svenskarna i morgondagens världscuppremiär i Ruka? På programmet är det sprint i klassisk stil, precis som i Bruksvallarna.
Tävlingarna sänds direkt i SVT. Vinterstudion startar sändningarna 12.15.

Det svenska damlaget ser mycket starkt ut på pappret. Hanna Falk åkte starkt i Bruksvallarna och Stina Nilsson fick då nöja sig med andra plats. Lita på att Stina vill vara före Hanna den här gången.

Ida Ingemarsdotter missade premiären på grund av förkylning men är nu med och kommer säkert att blanda sig i toppstriden i morgon.

Övriga tre svenska damer till start är Linn Sömskar, Jennie Öberg och Maja Dahlqvist. Också den trion såg också stark ut förra helgen. Känslan är att det kan bli en rolig sprintdag för de svenska damerna men samtidigt vet vi inte hur de står sig mot övriga åkare.

Vi kan vänta oss att norska trion Marit Björgen, Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg blir bland de tuffaste konkurrenterna.

Calle Halfvarsson visade gamla goda sprinttakter i Bruksvallarna. Calle fick de svar han önskade i premiären och vann ”lätt” före Teodor Peterson. Teodor som går ut först av de svenska herrarna i morgon men nummer 10 strax före unge Oskar Svensson med nummer 12.

Emil Jönsson missade premiären men är nu med och blir förstås intressant att följa. Ska Jönsson klara VM-säsongen utan skadebekymmer?

Calle Halfvarsson startar utanför de seedade fältet i morgon med nummer 36. För Sverige åker och Johan Edin med nummer 25 och Carl Quicklund med 41.

Det vimlar av vassa åkare i herrklassen: Italienaren Federico Pellegrino, fransmännen Jay, Baptiste, Gros och Jouve, norrmännen, ryssarna.

Norska stjärnskottet Johannes Hoesflot Klaebo, som kom med i laget när inte Eirik Brandsdal fick lämna återbud på grund av sjukdom, är förstås högintressant. 20-åringen vann den norska sprintpremiären som dock gick i fristil.

Petter Northug står över tävlingarna i Ruka. Han är frisk men har inte överskott för att prestera i helgen har man meddelat från norska skidförbundet.

Vinterstudion sänder från 12.15

Sprintkval damer 10.00 CET
Svenska startnummer i kvalet

1. Linn Sömskar
10. Hanna Falk
20. Stina Nilsson
22. Ida Ingemarsdotter
24. Jennie Öberg
28. Maja Dahlqvist

Komplett startlista damer

12.30 startar damernas kvartsfinaler

Sprintkval herrar 10.40 CET
Svenska startnummer i kvalet

10. Teodor Peterson
12. Oskar Svensson
17. Emil Jönsson
25. Johan Edin
36. Calle Halfvarsson
41. Carl Quicklund

Komplett startlista herrar

12.57 startar herrarnas kvartsfinaler

 

Senaste nyheterna

Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.
Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.