Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bob Impola spurtade hem Craft Ski Marathon före Öyvind Moen Fjeld. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bob Impola spurtade hem Craft Ski Marathon före Öyvind Moen Fjeld. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bob och Britta snabbast på Craft Ski Marathon

Över 800 åkare kom till start på Craft Ski Marathon I Grönklitt på söndagen. Snabbast till mål var Bob Impola, Team Serneke och Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team.
– Jag tog all fart jag kunde in i sista kurvan och sen var det bara att sikta på mållinjen. Det här var ett gott formbesked, sa Bob efter att ha tagit segern sekunden före norrmannen Öyvind Moen Fjeld.

Flera av toppåkarna i Visma Ski Classics tog Craft Ski Marathon som ett bra tillfälle att vässa formen inför fortsättningen på touren i Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld kommande lördag. Craft Ski Marathon är för övrigt numera ett så kallad Visma Ski Classics Challenger.

Ett bra besked fick Team Sernekes Bob Impola när han spurtade hem segern tätt före Lager 157 Ski Team:s norrman Öyvind Moen Fjeld,

– Första rundan var ganska seg. Sen blev det bra fart när Öyvind satte fart strax innan varvningen. Det kändes helt okej hela vägen, berättade Impola.

Det handlade om fyra åkare i herrklassen på det andra varvet av två. Öyvind Moen Fjeld grillade Bob Impola och hans lagkompisar Ludwig Tärning och Jimmie Johnsson hårt men kunde inte komma loss.

– Jimmie gjorde en stark avslutning. Han släppte oss sju kilometer kvar, så jag trodde han var borta ur loppet. Sen kom han tillbaks till sista backen och hade kommandot in mot upploppet, berättade Bill.

På väg nerför in i stadion såg Jimmie Johnsson het ut men halkade till och föll stenhårt i backen. Övriga tre klarade sig från att ramla.

– Jag var säker på att jag skulle gå omkull. Jag tror jag körde rakt över Jimmie. Så det var tur att jag inte ramlade. Men det blev lite kaos och så kom Bob och var först in på upploppet och jag klarade inte att passa honom, berättade Moen Fjeld.

Väl in på upploppet hade Bob Impola greppet och tog segern sekunder före Fjeld. Stark trea var Tärning som gled över mållinjen fem sekunder bakom segraren. Johnsson nådde målet 16 sekunder efter när han rest sig från sin olycksaliga vurpa.

Topptrion Moen Fjeld, Impola och Tärning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Topptrion Moen Fjeld, Impola och Tärning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Impola ser nu fram emot fortsättningen på Ski Classics.

– Jag har tränat bra under julhelgen uppe i Harsa. Det har varit fina förhållanden där. Nu är jag riktigt laddad för nästa helg.

Moen Fjeld trivdes bra i Grönklittsterrängen.

– De är duktiga här i Grönklitt att få till bra spår och arrangemang, berömde norrmannen.

– Jag försökte köra hårt i backarna. Speciellt på första varvet. Det blev ingen stor lucka men vi blev i alla fall bara fyra åkare kvar och vi jobbade bra tillsammans. På slutet blev det hårdkörning. Sammantaget är jag nöjd med loppet men ska man vinna Ski Classics-lopp så gäller det att kliva upp ett eller två hack till. sa Öyvind.

Jimmie Johnsson kommenterade sin vurpa så här:
– Jag var mellan spåren och det var något isigt där och skidan skar undan. Det var mitt eget fel.

Britta Johansson Norgren har inte haft en perfekt träningsperiod sedan La Venosta i Italien.

– Jag blev lite krasslig där i Venosta. Sedan har det varit segt fram till nyår och jag har inte kunnat tränat så mycket som jag önskat. Men man får väl vara glad att det är när det inte är tävlingar man varit lite sämre, berättade Britta och fortsatte;

– Det har känts bra idag men det blev en krasch i starten. Sedan blev det att jaga, så det blev en tuff början. Men jag tycker ändå att kroppen svarade ganska bra trots den tuffa starten. Jag är jättenöjd att jag aldrig blev bekväm utan drog klungorna för att komma framåt.

– Jag hade förväntat mig ett tyngre lopp idag och en tyngre start på januari. Så det här kändes ändå bra. Jag tror inte formen är så långt borta.

Britta Johansson Norgren var nöjd med känslan under Craft Ski Marathon. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Britta Johansson Norgren var nöjd med känslan under Craft Ski Marathon. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu väntar Ski Classics-lopp fem helger i rad. En minst sagt intensiv period.

Hur löser man det på bästa sätt?
– Det är mycket fokus som gäller. Att hela tiden tänka på nästa lopp och se det som en hel period. Det har varit min starka period de andra åren så jag hoppas på att det ska vara så i år med, funderade Britta.

Tvåa i damklassen blev Team Ramuddens Ida Dahl lite drygt fem minuter bakom Britta.

– Det gick bra tycker jag men jag hade inte riktigt det bästa glidet så jag fick slita så hårt på de lätta partierna, berättar Ida.

– Träningen har gått bra de senaste veckorna och jag har varit i fjällen mest hela tiden loch tränat bra. Nu ser jag fram emot Kaiser Maximilan Lauf där jag kommer åka med fäste. Det blir intressant att se hur det ska gå, fortsatte Ida som fått en bra start på sin första Ski Classics-säsong.

Bakom Ida blev Sofie Elebro, Team Parkettpartner, trea 7.40 bakom Britta och fyra blev Jenny Larsson, Team Ramudden, med drygt åtta minuter upp till Britta.

Resultat från Craft Ski Marathon finns här.

Fler bilder från loppet finns här.

 

Senaste nyheterna