Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman blev åtta på femmilen i Holmenkollen. I bakgrunden syns Johannes Hösflot Kläbo som slutade på 15:e plats. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Jens Burman blev åtta på femmilen i Holmenkollen. I bakgrunden syns Johannes Hösflot Kläbo som slutade på 15:e plats. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Bolshunov spurtvann Kollens femmil - Burman fin åtta

Jens Burman gjorde vinterns bästa lopp när han kämpade sig i mål som åtta på femmilen i Holmenkollen 26,7 sekunder efter vinnaren Alexander Bolshunov, Ryssland.
– Jag orkade inte riktigt på slutet så det var lite tråkigt. Men jag tyckte jag fick till ett bra lopp utifrån förutsättningarna, sa Burman till SVT Sport.
Norrmannen Simen Hegstad Krüger och Bolshunov gick loss från tätklungan på slutet av loppet och ryssen var starkast på upploppet och upprepade sin seger från i fjol.

Tät dimma och regn var vad som bjöds femmilsåkarna i Holmenkollen idag. Det var länge en stor klunga som följdes åt där Jens Burman och Daniel Richardsson fanns med. Daniel ofta som den sista i klungan. Inte långt efter låg Marcus Ruus och Viktor Brännmark och strax där bakom Björn Sandström.

Richardsson fick släppa tätklungan med cirka 15 kilometer kvar men Burman var fortsatt stark. Övriga svenska åkare var då över minuten bakom täten.

Med drygt tre kilometer kvar gick Bolshunov och Hegstad Krüger hårt och övriga fick släppa. Ryssen gjorde sedan som Frida Karlsson i går när hon slog Johaug. Han låg bakom ner på upploppet, gled upp jämnsides med Krüger och stakade mot sin andra raka seger i Holmenkollen.

Där bakom var Emil Iversen starkast i den sju man stora klungan som följde runt 20 sekunder bakom tätduon. Jens Burman spurtade in som åtta 26,7 sekunder efter vinnaren en mycket stark kämpainsats.

Topptrion: Hegstad Krüger, Bolshunov och Iversen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Topptrion: Hegstad Krüger, Bolshunov och Iversen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Jens som missade förra helgen tävlingar på grund av förkylning var osäker på formen innan start men visade idag god form. Nästa år väntar individuell start i Kollen, något som skulle passa Åsarna-åkaren än bättre.

– Jo då det kändes bra i dag. Jag orkade inte riktigt på slutet så det var lite tråkigt. Men jag tyckte jag fick till ett bra lopp utifrån förutsättningarna, så det får jag vara nöjd med, kommenterade Jens sin insats för SVT Sport.

Att han väntade med att byta skidor till två varv återstod kommenterade han så här:

– De skidorna jag körde på från början var väldigt bra fäste på och jag kunde åka avslappnat på dem. Det var lite sämre glid ju fler varv man åkte men jag tyckte jag kunde hänga på lätt i gruppen och tänkte att det var bra byta inför de två sista varven. Det var inga problem att gå ifatt klungan efter skidbytet. Det var ju sen det började gå riktigt fort.

Viktor Brännmark stod för en bra insats på femmilen när han tog världscuppoäng som 24:a en knapp minut bakom Richardsson på den tuffa banan. Världscuppoäng också till Marcus Ruus på 29:e plats.

Björn Sandström blev 38:a och Karl-Johan Westberg 46:a.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...