Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman åkte starkt på skiathlonloppet i Lillehammer och slutade sjua. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Jens Burman åkte starkt på skiathlonloppet i Lillehammer och slutade sjua. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Bolshunov vinnare - Burman stark sjua

Alexander Bolshunov kunde säkert spurta hem segern i skiathlonloppet i Lillehammer före Hans Christer Holund och Emil Iversen. Jens Burman gjorde ett mycket bra lopp och åkte i mål som sjua två sekunder från fjärdeplatsen.
– Jag var pigg idag! Det var kul att åka, sa Jens till SVT Sport.

Det blev ett händelserikt och spännande lopp över tre mil. Alexander Bolshunov höll sig kall loppet igenom och lät andra åkare hålla farten.

Det som verkligen satte fart på loppet var femmilsvärldsmästaren Hans Christer Holund som satsade hårt när några åkare tog vätska i inledningen av fristilsdelen. Holund fick med sig Iversen och Bolshunov och grillade de båda rejält och Iversen fick ge sig på sista varvet i den kilometerlånga motbacken.

Bolshunov hade sedan inga problem att rycka ifrån Holund inne på stadion och ta segern.

Jens Burman var hela tiden med i tätklungan på klassiska delen. Han såg ut att vara på gränsen att släppa några gånger men bet ihop bra.

– Niskanen körde hårt ett tag och var riktigt ruskig på andra varvet men jag lyckades ändå hänga i, berättade Jens för SVT Sport.

Jens Burman under klassiska delen av loppet. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Jens Burman under klassiska delen av loppet. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

I skidbytet var Jens snabbast och kom ut först på skejtdelen. Sedan var han inte riktig vaken där Holund gjorde sitt ryck.

– Jag märkte inte så snabbt att de fick den lucka. Det var lite synd, för jag var väldigt pigg. Men det är svårt att göra jobbet själv och komma ikapp. Jag grämer mig lite över det men jag får ändå vara nöjd.

– Jag tänkte först att Niskanen och Krüger var pigga och att vi skulle kunna åka ifatt men det visade sig att de var ganska krokiga.

Burman såg stark och säker ut hela fristilsdelen på loppet.

– Skejten kändes bra. Jag låg aldrig på rött, berättade Jens.

På sista varvet försökte Burman några gånger att gå fram och dra men att åka ifrån de starka åkarna runt omkring var förstås ingen lätt sak.

– Jag försökte lite i sista backen. Sen kom Sundby upp och körde väldigt hårt på krönet och jag försökte bara bita mig fast där.

Dagens lopp av Jens visade tydligt att han tagit stora steg sedan han kommit tillbaka efter sin ryggoperation i våras. I ett längre lopp med individuell start kan vi i vinter få se Burman än högre i resultatlistan.

Daniel Rickardsson var näst bäste svensk som 37:a distanserad med 4.46. Daniel är inte tillbaka på gammal nivå och övriga åkare har inte kapacitet att gå med på en så här tuff bana i dagsläget.

Officiellt resultat finns här.

Topptrion: Holund, Bolshunov och Iversen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Topptrion: Holund, Bolshunov och Iversen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Svenskarna placeringar:

7. Jens Burman
37. Daniel Rickardsson
40. Björn Sandström
44. Axel Ekström
48. Marcus Ruus
Filip Danielsson DNF

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...