Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jörgen Brink fortsätter sin långloppssatsning mot Ski Classics och Vasaloppet i egna Brink Ski Team där en fjärde seger mellan Sälen och Mora hägrar. Med i laget har Jörgen också Bill Impola. FOTO: Brink Ski Team.
Jörgen Brink fortsätter sin långloppssatsning mot Ski Classics och Vasaloppet i egna Brink Ski Team där en fjärde seger mellan Sälen och Mora hägrar. Med i laget har Jörgen också Bill Impola. FOTO: Brink Ski Team.

Brink startar nytt långloppsteam - med Impola i laget

Den trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink satsar vidare i två år till med ett eget långloppsteam - Brink Ski Team. Med i laget har Jörgen också Bill Impola.
– Tanken på ett eget team har jag haft i flera år. Nu blir det verklighet och det känns spännande och roligt, berättar 42-årige Jörgen för Längd.se.

De senaste åren har Jörgen tävlat för Lager 157 Ski Team. Innan det fanns hälsingesonen, som numera har moderklubben Delsbo IF som klubbadress, i Thomas Alsgaards Team LeasePlan Go.

– Tanken var länge att fortsätta i Lager 157 men sen bestämde jag mig i maj för att satsa på ett eget lag. Jag funderade mer och mer på det. Jag vill kunna göra det själv och styra som jag vill, berättar Jörgen och fortsätter:

– Tanken på ett eget team har jag haft i flera år men jag har haft det bra förspänt med allt ordnat. Först hos Thomas (Alsgaard) och sen hos Lager 157.

Nu ser det förstås lite annorlunda ut. Under våren och sommaren har Jörgen jobbat hårt med sponsorbiten för sitt nya team parallellt med sin träning.

Själv tänker 42-åringen satsa för fullt två år till. Men Brink Ski Team ska inte bli någon kortvarig historia.

– Jag vill bygga upp ett team som fortlever. Framöver kommer jag också erbjuda Vaslopps-läger och träningsupplägg och kanske sälja en del produkter med skidanknytning, berättar Brink.

Inför kommande vinter är det alltså Jörgen i par med Bill Impola, tidigare i nu nedlagda Team Exspirit, som är åkare i det nya teamet.

SK Bore-åkaren Bill som i somras flaggade för en traditionell satsning och några av Ski Classics-loppeni egen regi hamnade alltså i Brinks team.

– Det blev definitivt klart den här veckan, berättar Jörgen.

Till helgen gör duon första tävlingen tillsammans i Alliansloppet i Trollhättan.

– Det känns riktigt bra med Bill. Det är en kille med hög potential, konstaterar Jörgen.

bill_brinkskiteam.jpg
SK Bores Bill Impola blir parhäst med Brink i det nya teamet. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Det kan också bli aktuellt med någon ytterligare åkare som hyrs in. Kanske efter VM i Lahtis. Jörgen har fört diskussioner med ett par åkare.

Mycket kring teamet är hälsingebaserat. Ansvarig för vallning och material blir Dan Marsch. Dan från Näsviken har vallat Jörgens skidor vid alla tre Vasaloppsvinsterna. Med i serviceteamet blir också Ulf Persson från Järvsö som tidigare vallat med Team Exspirit. Henrik Mattsson från Näsviken numera boende i Gävle blir också med.

– Det är ett litet gäng men som jag tror kan uträtta mycket trots mindre resurser, fastslår Brink.

Vid sidan om elitteamet kommer Brink Ski Team också ha ett team 2 med tre elitmotionärer som också kommer synas på vinterns långlopp.

Träningsmässigt gör Jörgen en hel del förändringar inför vintern.

– Förra året tränade jag mer än någonsin. Runt 900 timmar. Det blev lite för mycket med allt runtomkring.

Nu kommer Jörgen att ha Lars Wedholm (Carlsson), den tidigare landslagsåkaren, som bollplank kring träningen. Lars som är testansvarig vid LIVI (Lugnets idrottsvetenskapliga institut) i Falun.

– Det ska bli spännande och en totalförändring i upplägget. Det blir mindre träning och mer effektiva pass. Jag ska göra ett scanningtest nästa vecka och sen låter jag Lars styra träningen, berättar Jörgen.

brink_team_rull.jpg
Jörgen gör stora förändringar i sin träning inför kommande vinter. Lite mindre träning men mer effektivt är planen. FOTO: Brink Ski Team.

Den genomförda träningen i sommar är Jörgen hyfsat nöjd med. Men så många niomilapass på rullskidor som många andra långloppsåkare kör nuförtiden har det inte blivit.

– Jag tror inte det är vad jag behöver. Jag har kört en del kombinationspass med styrka och rullskidor eller skierg och löpning, avslutar Jörgen.

Urval av Jörgens meriter:

1:a Vasaloppet 2010
1:a Vasaloppet 2011
1:a Vasaloppet 2012

VM-brons 10+10 kilometer Val di Fiemme 2003
VM brons stafett Val di Fiemme 2003
VM brons 50 km Val di Fiemme 2003

1:a världscup 30 km masstart Otepää 2003

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...