Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson har slipat på formen inför Vasaloppet i Grönklittsterrängen.
Britta Johansson har slipat på formen inför Vasaloppet i Grönklittsterrängen.

Britta har Vasaladdat i sitt eget paradis

Vasaloppsdrottningen Britta Johansson Norgren är redo för niomilaklassikern mellan Sälen och Mora på söndag. Den senaste veckan har hon laddat i sitt eget paradis i Orsa Grönklitt.
– Jag har kunnat göra de sista förberedelserna under optimala förhållanden, med 11 mil skidspår runt husknuten, säger ledaren av Visma Ski Classics samtliga fyra tröjor.

Direkt efter segern i förra helgens Tjejvasa reste Britta Johansson Norgren de tre milen från Mora till Orsa Grönklitt.  Ett lappkast från sömndruckna björnar som kikar ut ur sina iden i februarisolen,  och bland hundratals sportlovsfirande barnfamiljer i backar och spår, har de sista viktiga förberedelserna inför Vasaloppet gjorts i en miljö hon älskar.

– Jag har mött massor av glada skidåkare i veckan, men ändå känt att jag haft lugn och ro i det milsvida och omväxlande spårsystemet. De sista långpasset, intervalldragen och styrkeövningarna är undanstökade. Kroppen responderar som jag önskar. Nu återstår att samla överskott och testa skidor med Orsa- bygdens egen vallningsexpert Marcus Laggar.

Johansson Norgren känner sig nästan som hemma i Dalarna och i Orsa Grönklitt:
– Det bor nog en kulla i mig, skrattar Vasaloppsdrottningen och avslöjar att mormor och morfar kommer från konstnären Carl Larssons Sundborn, och att det faktiskt finns lite dalagener i henne.

Orsa Grönklitt har fått en särskild plats i Britta Johansson Norgrens hjärta.
– Jag är här väldigt ofta, inte bara när mitt team Lager 157 har läger ett par gånger om året. Jag firar gärna  jul- och nyår, påsklov och midsommar här på berget ovanför Orsasjön, berättar hon.

Och så har det blivit fyra segrar i Tjejvasan, och två i Vasaloppet, att fira genom åren:
– Dalarna är upplevelsernas rike för mig. Miljön bygger energi, tränings- och tävlingsglädje. Jag motiveras lite extra,  säger 36 åringen med rötterna i Svista utanför Uppsala.

För några år sedan köpte Johansson Norgren och hennes mamma en stuga i Orsa Grönklitt. Den investeringen ångrar hon inte en sekund.
– Snösäkerheten, servicen och engagemanget för att lägga allt till rätta för oss som gillar att åka skidor är beundransvärd. Jag har kunnat sticka ut på mina träningsrundor medan dottern Emilia och min man Jonas gått till liften för att åka slalom.

– Helheten träning, familjeliv och livskvalitet bidrar givetvis till att jag mår bra och kan prestera på topp.  Sommartid finns också en rullskidbana och milsvida stigar att utforska.

Inför Vasaloppet leder Johansson Norgren den totala långloppscupen Visma Ski Classic före norskan Kari Vikahagen Gjeitnes och den tjeckiska kämpen Katerina Smutna.

Johansson Norgren innehar faktiskt samtliga fyra ledartröjor man kan ha i Visma Ski Classics: Totala ledartröjan,  sprinttröjan, klättertröjan och Alp Trophy-tröjan.

Formen har varit stegrande i vinter. I de två senaste långloppen, Toblach-Cortina i Italien och Jizerska padesatka i Tjeckien har hon utklassat sina konkurrenter.

– Vi är många som krigar om pallplaceringarna. Det krävs att jag har formen för dagen och skidor som går bra. Men jag har gjort allt jag kan inför söndagens utmaning, känner mig pigg och stark, säger Britta Johansson Norgren som väntar sällskap i Orsa Grönklitt under fredagen av kompisarna i proffsteamet Lager 157.

– Vi är som en familj, aktiva och ledare som gör varandra bra. I teamet finns flera duktiga åkare.

Johansson Norgren nämner Emil Persson, Andreas Holmberg och Marcus Johansson som tre vassa utmanare i kampen om att komma först under målportalen i Mora, bland herrarna.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...