Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, vann Tjejvasan 2016 före Katerina Smutna, Österrike, och Julia Svan, Vansbro AIK SK! Britta har de tre senaste åren varit fyra, tvåa och fyra i Tjejvasan. Men i dag kom alltså hennes första seger. FOTO

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, vann Tjejvasan 2016 före Katerina Smutna, Österrike, och Julia Svan, Vansbro AIK SK! Britta har de tre senaste åren varit fyra, tvåa och fyra i Tjejvasan. Men i dag kom alltså hennes första seger. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Britta Johansson Norgren spurtvann Tjejvasan

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, vann Tjejvasan 2016 före Katerina Smutná, Österrike, och Julia Svan, Vansbro AIK SK. Britta har de tre senaste åren varit fyra, tvåa och fyra i Tjejvasan. Men i dag kom alltså hennes första seger i världens största skidlopp enbart för kvinnor.
– Jag värderar den här segern väldigt högt, sade Britta.

För femte året i följd hade Tjejvasan lockat omkring 10 000 anmälda deltagare, vilket är maxtaket. Britta Johansson Norgren vann denna den 28:e Tjejvasan närmast före Katerina Smutná och Julia Svan efter en mycket spännande spurt.

Britta satte färg på loppet med mycket hård dragning och ett tag var hon ensam i täten. Men klungan kom ifatt och tio åkare var med i spurten på upploppet.

Avslutningen på loppet blev rafflande men det var vinterns giganter i Ski Classics och loppets huvudfavoriter Britta Johansson Norgren och tjeckisk/österrikiskan Katerina Smutná som var starkast. De utmanades dock hårt av Julia Svan.

Britta satte hög fart i loppet direkt från start och efter Hökberg var hon ett tag ensam i täten.

– Det är ett lopp där det är svårt att gå ifrån. Det gäller att huvudet är med hela vägen. Att man mentalt biter ihop och inte ger upp. Jag värderar segern väldigt högt. Att jag gjort en bra prestation, berättade Johansson Norgren.

Tidigare har Britta som bäst varit tvåa i Tjejvasan. För två år sedan förlorade hon spurten mot Sofia Bleckur.

– Jag värderar det här väldigt högt. Ibland kan man vara sin största motståndare själv. Lite så har jag känt inför det här loppet. Jag har sett fram emot det men också känt lite lätt ångest.

Att Smutná skulle vara den svåraste motståndaren stod helt klart för Britta.

– Hon är så rutinerad och vi har samma bakgrund från världscupen. Hon är bra på allting och i alla lopp, menade Britta.

Favorittrycket på Britta efter fyra segrar i Ski Classics i vinter är stort.

– Det är ju en positiv komplimang att man gjort någonting bra och många tror på en. Samtidigt en press och det har varit mycket media dagarna innan loppet, förklarade Johansson Norgren.

Taktiken för Sollefteå-åkaren var att det skulle hända något efter passeringen i Hökberg.

– Jag försökte göra mina dragningar och jag hade hoppats där i Hökberg att vi skulle bli tre fyra som gick loss. Men jag blev själv och kände att det blir lite långt att ligga själv hela vägen. Jag saktade ner lite och de kom ikapp.

När åkarna närmade sig Moraparken och ett avgörande var det riktigt tight mellan åkarna och kamp om positionerna.

– Det är svårt när man kommer in många för man kan bli lite stängd. Jag och Maria (Nordström) var tighta och ville ha samma spår. Det blev en lång spurt när vi låg i varsitt spår och man vill inte spurta för fullt för tidigt. Jag försökte vänta och vänta. När jag sen körde fick jag väldigt stumma ben, då var det bara viljan och hålla farten in i mål som gällde. Men sista biten kände jag att det här tar jag, men jag hörde att de andra var väldigt nära.

Och de åkare som Britta hade i ögonvrån var Katerina Smutná samt Julia Svan som knep tredjeplatsen. Det var en överlycklig Julia som tog tredjeplatsen. Efter sjukdomsproblem är nu Julia tillbaka på riktigt hög nivå. Som junior var hon trea på Tjejvasan 2013.

– Jag trodde det skulle vara svårt att vara topp tio i dag. När jag fick tillbaka krafterna på slutet så var jag glatt överraskad, sade Julia. Julia fick kämpa hårt i uppförsbackarna och hade stundtals svårt att hänga med där.

– Jag fick göra av med mycket kraft där. Jag gillar mer platt stakning så slutet passar mig bättre.

Att tredjeplatsen betyder mycket för Svan står helt klart.

– Det här är som en vinst för mig. Speciellt när loppet kändes ganska trögt. Jag tappade tätklungan.

Men när det blev mer avvaktande åkning längst fram kom Julia tillbaka.

– Med tre kilometer kvar kände jag att jag fått tillbaka krafterna på något vis.

Julia tog tredjeplatsen närmast för Åsarnas världscupåkare Elin Mohlin och Emma Wikén. Ulricehamns duktiga sprinter Maria Nordström vann spurtpriset både i Hökberg och Eldris. Över upploppet fanns inte riktigt de krafterna kvar och Maria blev nia.

Återstår att se om Britta Johansson Norgren också kan vinna Vasaloppet 2016. Endast vid två tillfällen har den som vunnit Tjejvasan även vunnit Vasaloppet samma år: 2003 Ulrica Persson och 2011 Jenny Hansson. Britta har i Vasaloppet de tre senaste åren varit sexa, tvåa och tvåa. Just nu leder hon långloppscupen Ski Classics.
Britta Johansson Norgrens segertid 1.19.25 var den tredje snabbaste segertiden i Tjejvasan genom tiderna efter Susanne Nyströms rekordtid 1.18.30 år 2008 och Laila Kvelis 1.19.11 år 2015.

Resultat Tjejvasan 2016
1 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 01:19:25
2 Katerina Smutná, Österrike, 01:19:25
3 Julia Svan, Vansbro AIK SK, 01:19:26
4 Elin Mohlin, Åsarna IK, 01:19:27
5 Emma Wikén,, Åsarna IK, 01:19:28
6 Anna Svendsen, Norge, 01:19:28
7 Sara Lindborg, Östersunds SK, 01:19:30
8 Astrid Öyre Slind, Norge, 01:19:30
9 Maria Nordström, Ulricehamns IF, 01:19:31
10 Kristina Roberto, Karlslunds IF SF, 01:19:33

Kompleta resultat finns här på vasaloppet.se

Noterbart Förstapriset i TjejVasan 2016 är 50.000 kronor. Rekordtiden från 2008 stod sig alltså. Vasaloppets huvudsponsor och officiella fordonsleverantör Volvo får därmed behålla sin ”rekordbil”.

ICA:s spurtpris i Hökberg: Maria Nordström, Ulricehamns IF, 30.17 DHL:s spurtpris i Eldris: Maria Nordström, Ulricehamns IF, 56.50

Anmälan till Tjejvasan 2017 öppnar söndag 20 mars kl 09.00.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...