Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten på UVK-rullen i lördags. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.
Starten på UVK-rullen i lördags. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.

Britta och Pontus tog hem UVK-rullen

Upplands två toppåkare i långloppsvärlden segrade i årets upplaga av UVK-rullen.
Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson Norgren, Sollefteå IF och Lager 157, vann på ett imponerande sätt i damklassen och Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke kunde också åka ifrån ett bra startfält och vinna ganska klart.

UVK-rullen samlade nästan 200 åkare som fick åka 40 kilometer i fint väder på en bana med en fin slinga genom den uppländska slätten.

Loppet var seedningsgrundande för Vasaloppet vilket lockat extra många åkare och deltagare från Finland, Tyskland och Österrike fanns på startlinjen. Kanske att långlopp på rullskidor kan bli en aktivitet som lockar till stora startfält.

I damklassen startade Britta Johansson Norgren med bra fart direkt från start. Ingen kunde följa med i Britas hårda fart. Olivia Hansson försökte följa, men blev ganska snart ensam jagande tvåa efter Britta. Bakom Olivia bidades en klunga med tre starka åkare som jobbade bra ihop och tog in på Olivia. Länge såg det ut som hon gick mot en säker andraplats men på tredje varvet blev det dramatiskt.

– Olivia fick stora problem med sin andning och ambulans fick tillkallas. Vi hoppas att det inte var något allvarligt och att Oliva mår bra, säger Samuel Forslund från arrangerande Uppsala Vasaloppsklubb.

Britta Johansson Norgren vann i överlägsen stil på besök hemma i Uppland. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.
Britta Johansson Norgren vann i överlägsen stil på besök hemma i Uppland. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.

Ungefär samtidigt gick en stavspets sönder i en utförsbacke för Helena Zingmark Stockholms RK. Hon föll och fick fula sår som resultat. Helena fick en ny stav och kunde ändå åka i mål som fyra. Malin Börjesjö, Sundbybergs IK kunde i sin tur öka farten på sista varvet och åka ifrån Jenni Ehn Gårdhage. Malin knep en fin andraplats och skaffade sig därmed en bra utgångspunkt inför nästa helg, då Volkswagen Rullskidcup avgörs i Högbo med Bessemerrullen som ingår i denna minicup med två tävlingar på sju dagar.

Dampallen i UVK-rullen. Fr.v. Malin Börjesjö, Britta Johansson Norgren och Jenni Ehn Gårdhage. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.
Dampallen i UVK-rullen. Fr.v. Malin Börjesjö, Britta Johansson Norgren och Jenni Ehn Gårdhage. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.

Herrarnas tävling blev mycket spännande. På första varvet bildades en tätklunga med fyra åkare. Pontus Nordström, Fredrik Wallström Naprapat Walles SK, Johan Ekberg, Nacka Värmdö SK och Jonathan Hedbys, Nusnäs IF.

På andra varvet började Pontus sin hårdkörning och i några av de små knixarna, mitt ute på andra varvet, spräcktes gruppen. På ingång mot andra varvningen fick Johan Ekberg ett stavbrott och blev därmed tvungen att släppa en lucka till Fredrik Wallström som då gick ut som ensam tvåa på tredje och sista varvet.

Pontus Nordström varvar på väg mot säker seger. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.
Pontus Nordström varvar på väg mot säker seger. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.

Johan gjorde en fartökning och lyckades köra ikapp Fredrik vilket kostade för mycket och Fredrik kunde, som det såg ut, ganska enkelt spurta hem andraplatsen. Härligt för Fredrik som har tränat på väldigt bra och i några små tävlingar här på hemmaplan visat väldigt god rullskidform. Vi har aldrig sett en så glad och nöjd tvåa. Det var säkert ett trevligt kvitto för Fredrik att se att bra och hård träning lönar sig.

Fyran, Jonathan Hedbys, var också nöjd med dagen. Jonathan har haft ett långt tävlingsuppehåll och var väldigt osäker på hur kroppen skulle fungera men som han säger på sin blogg ”Fick ut det han hade i kroppen”.

Trean, junioren Johan Ekberg från Nacka Värmdö, imponerade stort. Johan är endast 18 år och kan redan hänga med svenska toppåkare och världselit på rullskidor. Johan går på skidgymnasiet i Mora och satsar på att bli en skidåkare av klass. Det ska bli spännande att följa Johan den kommande vintern

Herrpallen i UVK-rullen. Fr.v Fredrik Wallström, Pontus Nordström och Johan Ekberg. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.
Herrpallen i UVK-rullen. Fr.v Fredrik Wallström, Pontus Nordström och Johan Ekberg. FOTO: UVK - Gun-Mari Lindkvist.

En video där vi får se hur Pontus Nordström avgör loppet:

Resultat.
 

 

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...