Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren var tillbaka som vinnare på Toblach-Cortina. Här tar hon spurten mot Kari Vikhagen Gjeitnes. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Britta Johansson Norgren var tillbaka som vinnare på Toblach-Cortina. Här tar hon spurten mot Kari Vikhagen Gjeitnes. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta tillbaka på toppen i Visma Ski Classics

Efter några tyngre lopp och lite motgångar i spåret var Britta Johansson Norgren idag tillbaka som vinnare. På Toblach-Cortina spurtslog hon Marcialonga-vinnaren Kari Vikhagen Gjeitnes och är nu åter i totalledning på Visma Ski Classics.
I herrklassen tog Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, sin första seger för säsongen när han spurtslog lagkompisen Petter Eliassen. Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team, vann spurten där bakom och tog vinterns andra pallplats.

Att Britta Johansson Norgren var tillbaka i gammalt gott slag kunde man se redan vid spurtrpriset efter en mil där hon var först precis före Lina Korsgren, Team Ramudden.

På väg upp mot bergspriset så var det sedan bara Vikhagen Gjeitnes som kunde följa Britta. Vid bergsprispasseringen efter tre mil hade duon en lucka på 25 sekunder.

När det drog ihop sig till avgörande i nedförskörningen mot målet i Cortina försökte Britta rycka ifrån Vikhagen Gjeitnes och fick först några meter som norskan kunde täppa till. På upploppet var sedan ändå Britta starkast.

– Det var ett riktigt roligt lopp idag. Jag kände mig i bra form och hade riktigt bra skidor. Men jag vet att Kari är stark på slutet så jag var lite nervös. Det känns riktigt roligt att vara i topp igen, sa Britta i segerintervjun.

Det var en tät spurt en dryg minut bakom tätduon där Russian Winter Team:s Anastasia Vlasova knep tredjeplatsen precis före Katerina Smutna, Lina Korsgren, Olga Tsareva och Roxane Lacroix. Drygt en och en halv minut där bakom åkte Ida Dahl, Team Ramudden, in som åtta och förstärkte sin ledning i ungdomstävlingen.

Herrarna startade 40 minuter bakom damerna idag och därmed hölls loppen i täten isär den här dagen. Det var hög fart från start i herrloppet. Vid spurtpriset efter en mils åkning vann Alexander Panzhinskiy, Team Robinson Trentino, precis före Max Novak, Team Ramudden och Stian Berg, Team Kaffebryggeriet. Novak och Berg är nu i delad ledning på sprinttävlingen.

Upp mot bergspriset satte Petter Eliassen igång grillen och bara Morten Eide Pedersen kunde följa. På toppen hade den 13 sekunder ner till Tord Asle Gjerdalen och Andreas Nygaard.

Under nedförskörningen mot Cortina kunde sedan inte Eide Pedersen följa Eliassen som då såg ut som en vinnare. Men Andreas Nygaard ville inte bjuda sin lagkompis på någon seger. Han jagade ikapp och på upploppet var det som väntat ingen skräll att Nygaard var först.

– Jag är mycket nöjd. Jag har varit i bra form ett tag och äntligen fick jag en seger. Det var en riktigt tufft lopp där Petter körde riktigt hårt uppför, sa Nygaard.

– Det var ett bra lopp men kanske gjorde jag ett misstag som inte vänta på Gjerdalen på väg upp så vi kunde jobbat tillsammans utför, sa Eliassen och hintade att kanske trefaldige vinnarna av loppet, Gjerdalen, inte var så nöjd med hur Petter åkt.

– När Morten släppte mig trodde jag att jag skulle vinna men Andreas plockade in mig och då förstod jag att han skulle vinna. Men jag är glad för teamet, för Andreas och för mig själv. Till slut fick vi en seger den här säsongen, fortsatte Eliassen.

Bakom tätduon hade det åter skapats en större klunga som hade närmat sig på slutkilometerna. I spurten var det svenskarna som var starkast. Marcus Johansson tog tredjeplatsen precis före Max Novak. ”Maccan” andra tredjeplats i vinter och bästa placeringen i Ski Classics för Novak.

Andreas Nygaard omgiven av Petter Eliassen och Marcus Johansson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Andreas Nygaard omgiven av Petter Eliassen och Marcus Johansson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

– Jag hade en bra känsla hela vägen och är riktigt glad över tredjeplatsen, sa Johansson.

I totalen är nu Britta Johansson Norgren och Andreas Nygaard i ledning. Duon vann också Visma Alp Trophy som avslutades med dagens race.

Resultat från Toblach-Cortina finns här.

Ställingen i Visma Ski Classics finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...