Emelie Brudin och Gustaf Berglund har utsetts till Vasaloppets kranskulla och kransmas för 2021. FOTO: Vasaloppet.

Emelie Brudin och Gustaf Berglund har utsetts till Vasaloppets kranskulla och kransmas för 2021. FOTO: Vasaloppet.

Brudin och Berglund Vasaloppets kranskulla och kransmas

En vinterälskande orienteringsfantast och en målmedveten elitsatsande längdåkare. 2021 års kranskulla och kransmas heter Emelie Brudin från IFK Mora orienteringsklubb och Gustaf Berglund från IFK Mora skidklubb.

Under onsdagsförmiddagen presenterades den 97:e kranskullan och den 33:e kransmasen vid en presskonferens utanför Café Zorn i Mora. Emelie Brudin och Gustaf Berglund har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland alla Vasaloppets funktionärer.

Vasaloppsvintern 2021 blir annorlunda men segrare kommer som vanligt att koras, när ett begränsat antal elitåkare gör upp om segern i Tjejvasan och i Vasaloppet. Övriga skidåkare erbjuds åka ”Vasaåket” när Vasaloppet i februari och mars öppnar upp den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan som en öppen skidanläggning.

Emelie Brudin har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2021 med följande motivering:
”Årets kranskulla är en generös kompis som sätter andra i ljuset före sig själv och vid sidan av sitt eget idrottande är hon en uppskattad ungdomsledare inom IFK Mora Orienteringsklubb. Hon kommer från en varm idrottsfamilj där det alltid varit självklart att ställa upp. Emelie Brudin blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och är tävlingsledarnas självklara val som Vasaloppets kranskulla 2021.”

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet

Fakta Vasaloppets kranskulla 2021
Namn: Emelie Brudin
Ålder: 20 år (född 13 maj 2000)
Bor: Mora
Familj: Mamma Karin, pappa Olof, bror Jakob, syster Frida
Gör: Pluggar och jobbar
Idrotter: Orientering och skidorientering
Meriter: Medaljer från både SM och ungdoms-SM i skidorientering och mountainbike-orientering
Mål med idrotten: Få hålla på så länge som möjligt och fortsätta att känna att det är kul
Intressen: Träna, kartor, träffa kompisar och ta det lugnt
Beskriv dig själv med tre ord: Engagerad, pratglad och snäll.

– Jag blev väldigt överraskad när Bo ringde och jag fick frågan. Men så klart otroligt glad, det var inget jag väntade mig alls, säger Emelie Brudin.

2021 års kranskulla Emelie Brudin kommer från en släkt med stort Vasaloppsengagemang. Bland annat har Emelies faster, Mait Eriksson, varit kranskulla 1983 och sedan barnsben har Emelie själv arbetat för klubben under Vasaloppets arrangemang. Agerat föråkare, delat ut dricka och plockat chip av trötta skidåkare i Vasaloppsmålet.

– Jobbet under vinterveckan har alltid varit höjdpunkten på hela sportlovet. Det är väldigt kul att träffa alla deltagare, de är så glada och man själv blir glad av att se och träffa dem. Att ta emot dem i målet är himla roligt, där är vi ofta hela familjen på plats, säger Emelie Brudin.

Från början var längdåkning sporten som gällde för 2021 års kranskulla. Men ganska snart, mycket tack vare just sin faster, växte intresset för skidorientering och orientering fram.

– Jag har alltid hållit på med sport men har aldrig varit så mycket för att satsa fullt ut. Jag åker för att jag tycker det är kul. Orientering tilltalar mig eftersom det inte är säkert att den som är snabbast vinner, här kan allt möjligt hända längs vägen, säger Emelie Brudin.

Och för en som älskar vintern lockar så klart även skidorientering som sport. Emelie gick gymnasiet i Mora med inriktning mot skidorientering men just tävlandet är inte längre det som motiverar mest. I dag hjälper hon hellre andra att nå dit de vill och engagemanget som ungdomsledare i orienteringsklubben betyder mycket.

– När jag ser att ungdomarna tar till sig det jag säger och vågar testa nya saker blir jag otroligt glad. Deras glädje över att ha lärt sig något nytt är väldigt inspirerande.

Emelie Brudin blir nu alltså den 97:e kranskullan i ordningen som kommer att representera Vasaloppet under 2021 och den första som kommer ta emot Vasaloppssegraren i det nya målområdet som byggs upp i höjd med klockstapeln i Mora till den första söndagen i mars.

– Mycket blir annorlunda i år men det är en stor ära att bli utvald. Jag är ju Moratjej, har åkt längdskidor länge och har alltid sett upp till de tjejer som varit kranskullor men har tänkt att jag inte har tillräckligt med sportsliga meriter för att själv bli en. Jag blev förvånad men otroligt glad när jag fick frågan, det kom faktiskt en del tårar också, säger Emelie Brudin.

Vem skulle du vilja ge segerkransen till nu i vinter?
– Svårt att säga. Men självklart vore det extra roligt med någon från Mora!

Och är det något du är extra nervös inför?
– Kanske när åkarna kommer in på upploppet och det blir en spurtstrid. Och att då inte veta vem som vinner. Drömscenariot är att det kommer en ensam in i mål men det är kanske roligare för tv-tittarna när det blir en klunga.

Gustaf Berglund har utsetts till Vasaloppets kransmas 2021 med följande motivering:
”Årets kransmas har tävlat i IFK Moras färger sedan junioråldern både inom orientering men framför allt som längdskidåkare där han har utvecklats till en av landets mest lovande. Med en stor målmedvetenhet, vilja och snabbhet har årets kransmas nått fina framgångar med bland annat dubbla guld i junior-SM, deltagande i junior-VM och ett antal starter i världscupen på seniornivå. Hans tävlingshuvud tillsammans med en stor ödmjukhet och omtänksamhet gör årets kransmas till en god lagkamrat och en fin förebild. Denne kille har inte bara vuxit in i IFK Moras tävlingsdräkt utan också i masdräkten. Som tävlingsledare ser vi att Gustaf Berglund kommer att vara en mycket god ambassadör för Vasaloppet 2021.”

Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan

Fakta Vasaloppets kransmas 2021
Namn: Gustaf Berglund
Ålder: 22 år (född 4 maj 1998)
Bor: Falun
Familj: Mamma Maria, pappa Claes, lillasyster Sofia
Gör: Satsar på längdskidor på elitnivå samt studerar till byggnadsingenjör
Idrotter: Längdåkning, orientering
Meriter: Två guld i junior-SM, 7:a i prologen i sprint i världscuptävlingen i Dresden 2019
Mål med idrotten: Få fortsätta min elitsatsning och sikta mot topplaceringar i världscupen. Jag vill bli så bra som möjligt!
Intressen: Teknik, friluftsliv, grillning och träffa kompisar
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, avslappnad och social.

– Jag blev väldigt förvånad men också oerhört glad när frågan kom. Att vara kransmas är ett ärofyllt uppdrag som jag tar mig an med glädje, säger Gustaf Berglund.

22-årige Gustaf Berglund är uppvuxen i Sigtuna. Båda föräldrarna är från Dalarna och pappa Claes (med bland annat en sjätteplats i Vasaloppet 1992) var den som inspirerade sonen att satsa på längdskidor. När det var dags för gymnasiet föll valet på Mora Skidgymnasium och Gustaf flyttade upp till Dalarna och blev en del av IFK Mora SK. Han åker fortfarande i den blå klubbdräkten och bor numera i Falun där han studerar samtidigt som elitsatsningen på längdskidåkning pågår för fullt. Därför var den nyblivne kransmasen tvungen att se över vinterns tävlingsschema innan han vågade tacka ja till uppdraget som kransmas 2021.

– Jag blev väldigt sugen men var tvungen att kolla in programmet först och som tur var funkade det bra. De kompisar jag har som tidigare varit kransmasar är lite som förebilder för mig och det var häftigt att själv få frågan, säger Gustaf Berglund.

Under åren som aktiv i IFK Mora har Gustaf vallat otaliga antal av Vasloppsdeltagarnas skidor i klubbens vallatält men han har även hunnit med att delta i flera av loppen. Både Stafettvasan och Ungdomsvasan har klarats av under vinterveckan liksom Vasastafetten under sommarveckan.

– Vasaloppet är ett fantastiskt arrangemang och en stor folkfest. Att klubbarna ges så bra möjlighet att bedriva sin verksamhet under vinterveckan och sommarveckan ger oss aktiva betydligt större möjligheter att kunna satsa vidare på vår sport vilket är en klar fördel, säger Gustaf Berglund.

Gustafs idrottsliga mål med vintern 2020–2021 är framför allt U23 VM som är tänkt att gå i Finland i februari. Men precis som för övriga världen är den närmsta framtiden rätt oviss.

– Min taktik är att ta det lite som det kommer och inte försöka planera för mycket när jag inte riktigt vet vad jag ska sikta mot. Fokus får ligga på att göra det bästa jag kan just nu. Jag är väldigt glad att ha mina studier att fokusera på. Dels är det väldigt roligt att plugga dels får jag det sociala som får kompensera de uteblivna tävlingshelgerna, säger Gustaf Berglund.

Som Vasaloppets 33:e kransmas i ordningen blir det också en del uppdrag att planera in i kalendern. Det viktigaste är så klart att bekransa segrarna nu först i Tjejvasan 27 februari och Vasaloppet 7 mars. – Det är en stor ära att få bli kransmas och jag ser verkligen fram emot det här året. Det blir häftigt att vara en av få som får vara på plats när Tjejvasan och Vasaloppet avgörs. Och självklart att hänga kransen runt halsen på segaren även om vi nog får avstå den traditionella kyssen… Ett mer vanligt år hade jag nog sett fram emot att få träffa alla människor och prata med många glada skidåkare men det blir ju lite annorlunda i vinter.

Vem skulle du vilja ge segerkransen till nu i vinter?
– Jag hoppas att det kan bli någon av kompisarna, som Ida Dahl i Team Ramudden, hon är en bra kompis som jag verkligen unnar framgång så jag hejar lite extra på Ida.

FAKTA
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan 90, Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30, Vasastafetten samt Vasakvartetten.

Läs mer om kranskullans och kransmasens historia:
https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/kranskulla-och-kransmas/

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...