Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Robin Bryntesson är laddad för sin 100-milaresa på rullskidor från Rossön till Trollhättan.

Robin Bryntesson är laddad för sin 100-milaresa på rullskidor från Rossön till Trollhättan.

"Brynte" åker 100 mil rullskidor

I sin sista OS-satsning åker Robin Bryntesson 100 mil rullskidor från Rossön till Trollhättan.
Väl där ställer han upp i Alliansloppet. Robin startar sin resa på måndag.
– Det blir bra uppvärmning, säger Robin vars mål med rullskidturen är att samla in pengar till hans ungdomsläger "SockerToppen".

Robin själv drabbades av diabetes när han var 17 år. Trots svårigheterna med sjukdomen så har han haft och har en fantastiskt framgångsrik skidkarriär, inte minst som sprintåkare i världstoppen.

Men Robin brinner också mycket för att stötta och hjälpa barn med diabetes. I tre år har han ordnat lägret "SockerToppen". Läger där ungdomarna får möjlighet att lära känna sin egen kropp för att kunna ha ett aktivt liv.

brynte_ungdomar.jpg
Robin med glada ungdomar på sommarens Sockertoppen-läger i norska Mosjöen.

Rullskidturen genom landet innebär cirka tio mils åkning per dag. Längs vägen kommer det också att ordnas mycket aktiviteter. Bland annat Sockertoppsmästerskap där man kan bli mästare att stå i plankan, "Nattduellen", gissa sockerbiten med mera.

"Brynte" kommer att göra stopp på bland annat följande orter på vägen mellan Rossön och Trollhättan: Hammerdal, Åsarna, Sveg, Mora, Torsby, Sunne, Mellerud.

– Jag ser det här som en form av träningsläger. Eftersom man är kickad ur landslaget och inte är med i nått team så får man får ju hitta på nått, säger Robin och fortsätter;

– Jag kommer lägga upp det som två pass om dagen.

Blir det bara lätta hjul på rullskidorna?
– Nej, jag ser det som sagt som träning så jag kommer variera med allt från tävlingshjul till riktigt tröga. Ibland får väl underlaget styra vad jag väljer.

På nätterna kommer Robin sova i den husvagn som följer honom på resan. Men husvagnen ska också användas till något annat.

– Det blir 100 meter husvagn som en aktivitet. Jag ska dra den med rullskidor. Vi får se hur det går, funderar Robin.

Pengarna som Robin samlar in på olika aktiviteter längs vägen kommer han som sagt att använda till kommande läger för ungdomar med diabetes. Det här är något han verkligen brinner för.

– Det har varit väldigt utvecklande för mig själv. Man blir aldrig fullärd när det gäller en sån här sjukdom. Det känns bra att kunna föra vidare kunskap. Det är lätt att kasta yxan i sjön när man drabbas men jag vill visa att man kan hitta ett sätt att vara aktiv på, berättar "Brynte".

Väl framme i Trollhättan siktar Robin på att vara med på alla tre loppen. Både sprint och backrace innan det avslutande stora Alliansloppets 48 kilometer.

– Det är i alla fall min tanke. Som det känns nu är väl 100 mil rullskidor "a piece of cake". Men man vet ju aldrig vad som händer längs vägen.

Rullskidresan går att följa via Robin hemsida www.bryntes.se

Där finns också länkar vidare till Robin sidor på Facebook, Twitter och Instagram.

Kolla också in Robin rullskidövningar här:

 

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...