Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Robin Bryntesson har reagerat kraftigt på Björn Ferrys uttalande om att förbjuda all medicinering för elitidrottare. FOTO: T-W Media.

Robin Bryntesson har reagerat kraftigt på Björn Ferrys uttalande om att förbjuda all medicinering för elitidrottare. FOTO: T-W Media.

Bryntessons svar till Ferry

Björn Ferrys förslag att helt förbjuda mediciner inom idrotten för att på så sätt få stopp på doping har fått Robin Bryntesson att reagera kraftigt.
Bryntesson, som trots att han diabetes, kämpar vidare som elitåkare och inte skulle kunna hålla på utan medicinering med insulin.

Robins film nedan har fått stor spridning på sociala medier och filmen har delatsaoch backats upp av bland andra Johan Olsson och Thomas Alsgaard.Robin Bryntessons ord:

”Diabetes är min vardag, min familjs vardag. Tar jag inte rätt mängd insulin är detta något som kan hända. Jag skulle byta kropp med en frisk person alla dagar i veckan.
Att en expert i Sveriges rikstelevision tycker att det är fel att jag håller på med elitidrott eftersom jag är tvungen att ta ett hormon som jag inte överlever utan, det är skrämmande.
Jag måste ligga på ett blodsocker mellan 5-8 (vilket en frisk person gör ändå) för att vara konkurrenskraftig på en tävling. Tar jag för mycket insulin blir jag för låg i blodsocker för att kunna prestera, och jag kan hamna i koma och dö. Tar jag för lite insulin så får jag för högt blodsocker och kommer i mål på en dålig placering och med ett väldigt slitage på mina inre organ. Jag kämpar varje dag för att inspirera barn och ungdomar att satsa på sin dröm, ta inte bort idrotten från dem! Och läs på innan ni sparkar undan benen på barn med en av de allvarligaste kroniska sjukdomar som finns i Sverige.
Zoomar man ut, Björn Ferry, så har du redan samma hormon i din kropp, dygnet runt, din kropp producerar det automatiskt så fort du stoppar något i munnen. Vi diabetiker däremot måste planera alla dygnets timmar.
Vi måste räkna ordentligt på allt vi stoppar i oss och tillsätta insulin manuellt för att kunna träna, tävla och leva på lika villkor som dig. Förra året dog 5 miljoner människor världen över i en sjukdom du menar är en fördel att ha. Fortsätt kämpa alla diabetiker, anhöriga och alla andra som förstår sig på sjukdomen.
Vi fortsätter att försöka sprida kunskap om diabetes för att okunskap som sprids om sjukdomen ska stoppas!
Hörs Hejj”

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...