Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tvåan Alfred Buskqvist och segraren Stian Hoelgaard efter premiärupplagan av Båstad-Mölle. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tvåan Alfred Buskqvist och segraren Stian Hoelgaard efter premiärupplagan av Båstad-Mölle. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Buskqvist utmanade Hoelgaard till mållinjen

Det blev seger direkt för norrmannen Stian Hoelgaard när han gjorde sitt första lopp i sitt nya svenska långloppsteam, Team Curira.
Hoelgaard vann premiärupplagan av 57 kilometer långa Båstad-Mölle men fick hårt motstånd hela vägen till mållinjen av IK Sterns Alfred Buskqvist.
– En fin och rolig bana och Buskqvist var verkligen stark, sa Hoelgaard efter segern med sju tiondelars marginal.

Båstad-Mölle hade lockat starka till nya Visma Ski Classics Challengers-loppet Båstad-Mölle. Segern i herrklassen kom dock att stå mellan Team Curiras nyförvärv, Vasaloppsspecialisten, Stian Hoelgaard och IK Sterns vassa rullskidåkare Alfred Buskqvist, som har fokus på sprint och siktar på en plats i den svenska OS-truppen nästa vinter.

Rejäl värme, en tuff bana och motstånd 3 på hjulen tog ut sin rätt för åkarna och de sista milen på loppet handlade det bara om Hoelgaard och Buskqvist. Marginalen ner till trean, Gabriel Thorn, Team Curiras nyförvärv, blev till slut mer än fem minuter.

– Det var en mycket fin bana. Ganska lättkåkt men med en tuff backe i början och på slutet. Det var inte så brant på slutet men långt och segt, sa Hoelgaard om avslutningen upp på Hallandsåsen.

Hur var det att tävla efter en vår som varit lite lugnare träningsmässigt?
– Det var brutalt. En tuff start med nästa sex mil rullskidor i början på juni men det är bra att bara dunka i gång.

Det blev en fin premiär i svenska Team Curira för dig!
– Ja, det känns jättebra. Vi har varit på träningsläger här nere ett par dagar nu och blir kvar till torsdag. Det blir väldigt fint att träna här, det ser jag fram emot.

Vad säger du om Buskqvist som gav dig en hård match?
– Han var verkligen stark. Vi fick lucka med två och en halv tre mil kvar och samarbetade väldigt bra. Han var imponerade stark både stakning uppför och på flackare partier.

Vad tycket du om banan. Vad tror du om att tävla här nästa år med ett större startfält?
– Väldigt bra. Det var fint men en tuff avslutning så det är möjligt att göra något så det inte blir en stor klunga hela vägen. Vi långloppsåkare gillar ju en backe som går att staka så att det inte blir att man går med ”fäste”. Den här avslutningen var ju perfekt att staka.

Alfred Buskqvist var glad med sliten och med kramp i armarna efter loppet.

– Det var riktigt kul! Jag gillar ju alltid att tävla på rullskidor. Så här tuffa träningspass är ju svårt att få till. Det är bara att njuta av att få möjligheten att tävla men på slutet blev det för tufft mot Stian, sa Stern-åkaren.

Buskqvist är med i landslagsgruppen Team Svenska Spel och har sprint i fokus men visade i dag att långlopp också passar honom bra.

Kan det bli fokus på långlopp i framtiden?
– Det finns alltid i bakhuvudet men nu har jag satsat fullt ut på sprint i två år och gör det till vintern också. Det kommer ju ett OS i som går i skejt och med en bana som passar mig rätt bra. Så jag gör en full sprintsatsning den här säsongen ocks.

Bakom tätduon höll Gabriel Thorn, Team Curira, bäst och tog tredjeplatsen 5,20 bakom tätduon. Dryga minuten senare korsade Team Ramuddens unga norrman Herman Paus mållinjen som fyra. Femma blev Markus Jönsson, Tranemo skidklubb precis före Simon Magnusson, OK Stigen, minuten efter Paus. Klart distanserade var Klas Nilsson, Team Curira och Max Novak, Team Ramudden, runt tio respektive 13 minuter efter tätduon som sjua och åtta. Nia blev Gabriel Strid, IFK Mora-åkaren som precis blivit klar för estniska långloppsteamet Team Nordic Jobs Worldwide. Strid låg länge med i tätklungan men kroknade på slutet.

En mycket imponerande insats gjorde endast 17 år gamle Anton Grahn som precis bytt klubb från IF Hallby SOK till IFK Mora SK. Grahn åkte utom tävlan men hängde med tätklungan i 25 kilometer och har ingen officiell tid i resultatlistan.

– Det här var riktigt roligt, att åka med åkare som man sett på TV i Ski Classics, sa Grahn efter målgång.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...