Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alfred Buskqvist var sliten i armarna efter andraplatsen på Båstad-Mölle i lördags. Till vintern siktar göteborgren på en plats i det svenska sprintlaget till OS. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Alfred Buskqvist var sliten i armarna efter andraplatsen på Båstad-Mölle i lördags. Till vintern siktar göteborgren på en plats i det svenska sprintlaget till OS. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Buskqvist var stark i långa loppet – men satsar mot OS-sprinten

Alfred Buskqvist skrämde upp norska långloppsesset Stian Hoelgaard på Båstad-Mölle i lördags. IK Stern-åkaren utmanade Hoelgaard hela vägen till mållinjen på det 57 kilometer långa loppet.
I vinter behöver dock inte norrmannen oroa sig för göteborgaren Buskqvist. Hans mål är att ta en plats i det svenska OS-laget i sprint.
– Det är full satsning mot att nå OS men det är ju tajt om platserna, säger 25-årige Buskqvist till Längd.se.

Team Curiras nyförvärv Stian Hoelgaard, fem år i rad på pallen i Vasaloppet 2016-2020, var favorit till segern på Båstad-Mölle i lördags. Norrmannen räknade nog med att få hårdast motstånd av sin teamkompis Klas Nilsson eller Team Ramuddens Max Novak men det var en sprintsatsande göteborgare han fick med sig hela vägen till upploppet.

Hoelgaard hade ingen koll på vem det var han tampades med men kunde inte bli av med honom.

– Han var verkligen stark. Vi fick lucka med två och en halv tre mil kvar och samarbetade väldigt bra. Han var imponerade stark både stakning uppför och på flackare partier, sa Hoelgaard efter loppet.

Buskqvist som kommer från Tjörn utanför Göteborg har dock alltid varit en stark rullskidåkare med några framskjuta placeringar på rullskidvärldscupen. På snö är största meriten hittills niondeplatsen på sprinten vid JVM i Rumänien 2016.

– Det är alltid roligt att tävla på rullskidtävlingar, det är bästa träningen man kan få. Så här tuffa träningspass är svårt att få till. Det är bara att njuta av att få möjligheten att tävla, säger Buskqvist.

I våras blev Alfred uttagen i Team Svenska Spel, framför allt för sina insatser på sprint. Bästa insatsen i vintras var när han gick vidare från kvalet vid världscupen i Falun och slutade 25:a.

– Jag har satsat fullt ut på sprint i två år och kommer göra det till vintern också. OS i Peking har en bana i skejt som passar mig rätt bra. Jag går helhjärtat in för sprint den här säsongen också. Jag tog ett riktigt stort kliv i vintras. Det kommer bli väldigt tajt om platserna, säger Buskqvist och lägger till;

– Det är ändå ovanligt öppet om det.

Alfred gick fyra år på skidgymnasiet i Mora och har sedan studerat till idrottsvetare i Östersund. Nu kombinerar han sin elitsatsning med jobb som testledare på Nationellt vintersportcentrum.

– Vi är ett riktigt ”gött” sprintgäng i Östersund nu, så det finns många att tampas med på träningspassen. Det är roligt.

Kan en satsning på långlopp blir mer aktuellt framöver?
– Det har alltid funnits i bakhuvudet. Långloppen finns ju kvar och det kan man hålla på med ett länge, avslutar Buskqvist.

Att han har en framtid i långloppscirkusen efter sprintsatsningen står klart efter lördagens insats där Buskqvist och Hoelgaard var långt före övriga åkare, i loppet som kördes på rullskidor med motstånd 3. 2020 var han för övrigt 33:a på Vasaloppet.

Alfred Buskqvist drar före Stian Hoelgaard med knappa två mil kvar av Båstad-Mölle i lördags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Alfred Buskqvist drar före Stian Hoelgaard med knappa två mil kvar av Båstad-Mölle i lördags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...