Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson missar Tour de Ski på grund av efterhängsen förkylning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Calle Halfvarsson missar Tour de Ski på grund av efterhängsen förkylning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Calle Halfvarsson tvingas avstå Tour de Ski

Nej, det blir ingen Tour de Ski-start för Falun-Borlänge SK:s Calle Halfvarsson, 26.
– Jag är ännu inte kvitt förkylningen jag ådrog mig i Toblach och tvingas därför vila några dagar till. Touren är körd, säger den otursförföljde Sågmyra-sonen.

Han hade just blivit frisk efter ihållande besvär med bihålorna och gjorde säsongspremiär i Davos världscupsprint den 12 december, där han åkte ut i kvartsfinalen. Då kom nästa bakslag helgen därpå.

– En vanlig förkylning bröt ut i Toblach där jag redan innan sprinten kände att kroppen inte var på hugget. Jag blev rejält förkyld efter kvalet och reste hem till Dalarna för att kurera mig. All uppladdning jag planerat inför Tour de Ski ställdes in, berättar Calle Halfvarsson, som dock inte kastade in Tour de Ski-handduken direkt.

Ett litet hopp om snabb tillfriskning fanns. På juldagen var fjolårets totala Tour de Ski-fyra ut och åkte lite skidor på Lugnet i Falun för att sedan gå till beslut.

– Det blev en kort sväng. Förkylningen var inte ute ur kroppen. Därmed tvingades jag definitivt avskriva Tour de Ski. Nu hoppas jag istället kunna komma igång med träningen inom en veckas tid, säger Calle Halfvarsson, som trots motgångarna ser offensivt på framtiden:

– Så fort jag blir frisk ska jag träna på bra. Målet är att göra en bra avslutning på världscupen med bland annat Svenska Skidspelen på hemmaplan i Falun och Ski tour Canada på programmet i mars. Det är viktigt att stå stark nu och sätta fokus på nya utmaningar. Motivationen är det inget fel på. Och en förkylning är inte hela världen, den försvinner.

Calle Halfvarsson önskar landslagskompisarna lycka till i Tour de Ski och kommer att följa tävlingarna mellan träningspassen:
– Jag tänker se det jag hinner, men när jag är frisk blir det mycket träning.

Förbundskaptenen Rikard Grip tycker det är oerhört tråkigt att Calle Halfvarsson inte kan vara med i Tour de Ski:
– Jag lider med Calle, som haft det motigt länge nu, men han kommer garanterat igen. Nu får han i lugn och ro bygga upp formen på hemmaplan. Alla vet vilken kapacitet han har när han är pigg och fräsch.

Rikard Grip har kallat in 21-årige Jens Burman, Åsarna IK, som ersättare för Calle Halfvarsson i Tour de Ski.

burman_10_vuokatti_460.jpg
Åsarnas Jens Burman ersätter Calle Halfvarsson i Tour de Ski. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

– Jens är en framtidsman som bland annat under Lillehammers världscuphelg visade spännande takter. Tour de Ski blir en bra investering för honom.

Tour de Ski startar i Lenzerheidie, Schweiz, på nyårsdagen och avslutas i Val di Fiemme, Italien, den 10 januari.

 

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...