Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Calle, Lisa, Simon och Maria tog hem juniorklasserna

I Skejtvasan körde juniorerna 30 km, samma bana som Tjejvasan.

Calle ryckte från alla andra

I den äldsta herrjuniorklassen segrade hemmaklubbens Calle Halfvarsson. Sprintvärldsmästaren från ifjol bevisade att även längre distanser passar utmärkt.

–Loppet var en enda sällskapsresa fram till Eldris och det var väldigt lätt att gå med, menar Calle. I en liten backe efter Eldris prövade jag på ett ryck och fick en lucka. Luckan räckte gott och väl till seger för Calle.

Desto hårdare blev det om de andra pallplatserna då åkarna kom in på upploppet i en stor grupp som leddes av Åsarnas Johan Eriksson som slutade tvåa. Trea i klassen blev Victor Gustafsson från Mora, bara någon meter efter Johan.

Med i den gruppen fanns också två yngre juniorer, Simon Hallström från Idre och Simon Andersson från Domnarvet som spurtade om segern i H 17-18. Efter en lång och hård spurtstrid lyckades till slut Andersson knipa förstaplatsen. Trea blev Moras Daniel Svensson.

Lisa överlägsen

Om Calle var långt före de övriga i mål var det inget mot vad Lisa Larsen var. Hon fullkomligt krossade allt motstånd och vann D19-20 över 7 minuter före jvm-kompisen Emma Wikén på andra och överraskningen, IFK Moras Lisa Hallberg på tredje plats. – Idag var det riktigt roligt att åka, jag kände mig lite trött under mitten av loppet men annars har det gått bra hela tiden sade Lisa efter målgång. På frågan om hon funderar på riktiga Vasaloppet svarar hon:  –Nja, nio mil bara stakning är inte riktigt min grej, inte Tjejvasan för den delen heller. Ska det passa mig ska det vara mer kuperat om det är klassisk stil, annars passar skate bäst.

"Fel" Maria Nordström vann

Som vi fått vänja oss vid i vinter stod även idag namnet "Maria Nordström" överst i D17-18, dock var inte klubbadressen densamma nu. Istället för Gävle SK stod att läsa Östersunds SK. Har hon bytt klubb?, undrade kanske en del. Nejdå, det finns faktiskt en Maria Nordström till!

Medan Gävle-Maria tränade på hemmaplan passade skolkompisen från Mora skidgymnasium Östersunds-Maria på att vinna Skejtvasan efter en hård spurtstrid mot en annan skolkamrat, IFK Moras skidorienterare och skidåkare Cajsa Grape. Trea blev Anna K. Maliwan från Domnarvet.

–Jag hade så grymt bra skidor idag, det gled hur snabbt som helst! utbrast Maria efter målgången, jag ramlade före första backen och fick lov att jobba ikapp de andra, men annars har det gått jättebra.

Återstår att bara att hitta på ett sätt att skilja de båda Mariorna åt när det kommer till landslagssammanhang, då inga klubbadresser finns angivna i startlistorna...

Calle vann H19-20. Foto: Per Frost
H19-20, Calle Halfvarsson. Foto: Per Frost
Lisa vann D19-20
D19-20, Lisa Larsen. Foto: Per Frost
SIMON ANDERSSEN är en av Domnarvets lovande juniorer. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
H17-18 Simon Andersson. Foto: Moa Molander Kristiansen/Arkiv
Maria Nordström, �stersunds SK. Foto: Per Frost
D17-18 Maria Nordström, Östersunds SK, inte att förväxla med sin namne från Gävle. Foto: Per Frost

Senaste nyheterna