Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hedersdoktor Charlotte Kalla tar emot sin hatt av dekan Lena Abrahamsson vid Luleå tekniska universitet. FOTO: Luleåfotograferna.

Hedersdoktor Charlotte Kalla tar emot sin hatt av dekan Lena Abrahamsson vid Luleå tekniska universitet. FOTO: Luleåfotograferna.

Charlotte Kalla mottog sin doktorshatt

Luleå tekniska universitet kunde i helgen äntligen fira de två senaste årens akademiska framgångar.
Att universitet fyller 50 år gjorde inramningen av den akademiska högtiden, med installation av nya professorer och utdelning av priser, extra festlig.
Under ceremonin välkomnades även samtliga sex nya hedersdoktorer för 2020 och 2021, däribland längdskidstjärnan Charlotte Kalla och astronauten Jessica Meir.

Det var redan för ett år sedan som Charlotte Kalla som tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet utsåg henne till hedersdoktor med följande motivering:

"Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling."

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen. Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra, sa Kalla då.

Under pandemin har den akademiska högtiden varit pausad och därför var det nya professorer från både 2020 och 2021 som installerades under en högtidlig ceremoni, där även priser och stipendier delades ut.

De två senaste åren har universitetet fått sammanlagt 24 nya professorer och sex nya hedersdoktorer. Samtliga av de sistnämnda var i lördags på plats för att promoveras: Förutom Charlotte Kalla var det astronauten Jessica Meir, forskaren i entreprenörskap Dean Shepherd, musikskaparen och sångaren Sofia Jannok, tidigare statsrådet Anders Sundström och skådespelaren Sara Arnia.

50-årsjubileet löpte som en röd tråd genom den akademiska högtiden, som även bjöd på utdelning av rektors jubileumsmedalj, förärad hedersdoktor Anders Sundström.

Under ceremonin fick gästerna lyssna till en stråkkvintett och kammarkören från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, under ledning av dirigent Erik Westberg, tillika professor i musikalisk gestaltning.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.