Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla och Astrid Jacobsen - foto: Erik Nilsson Sports Management

Charlotte Kalla och Astrid Jacobsen - foto: Erik Nilsson Sports Management

Charlotte varnar för Astrid

Bittra konkurrenter i skidspåret men goda vänner vid sidan om. Morgondagens dubbeljakt kan bli en svensk-norsk uppgörelse. I alla fall om vi får tro Charlotte Kalla.

Stämningen stiger allt mer i VM-staden från 1993 och i morgon brakar årets världscuptävlingar i Falun igång med dubbeljakt för damer och herrar. Intresset är rekordstort och det har sålts dubbelt så många förköpsbiljetter i år än tidigare. Charlotte Kalla ligger tvåa i den totala världscupen, 89 poäng efter Virpi Kuitunen och endast 20 poäng efter Charlotte jagar Astrid Jacobsen. Charlotte och Astrid har åkt respektlöst under hela säsongen men när längd.se träffar de båda i Falun vill ingen prata om seger i den totala världscupen.
- Jag tar en tävling i taget och vill inte tänka för långt framåt, det gäller att ha fokus på det som händer nu, säger Charlotte.

- Jag tror inte att jag åker snabbare i morgon om jag tänker på den totala världscupen. Vi tävlar här och nu. Det tar för mycket kraft att både tänka på morgondagens tävling och att samtidigt tänka på den totala världscupen, säger Astrid.

I morgon står dubbeljakt 7.5 km + 7.5 km på programmet för damerna och det kan mycket väl bli en svensk-norsk uppgörelse. Astrid vann förra helgens fristilslopp i Liberec och Charlotte slutade trea, strax efter.
- Träningen har känts bättre den här veckan än förra, så förhoppningsvis har jag några procent till att plocka ut i morgon som jag inte hade i Liberec. Förra helgens tävling var bra men inte hundra procent, säger Charlotte.

På grund av snöbrist har arrangörerna tvingats lägga om banorna i Falun, men den omtalade och för vissa fruktade mördarbacken finns givetvis kvar. 70 höjdmeter under en sträcka av 600 meter blir tufft för damerna som ska åka en gång upp för halva och två gånger upp för hela backen.
- Det är en tuff backe men samtidigt lite överskattad. Den är absolut mänsklig och vi har åkt lika tuffa backar tidigare under säsongen, bland annat i Otepää. Men det gäller att stå på benen i den snabba utförsbacken som kommer direkt efteråt, säger Charlotte som efter en lugn vecka gläds åt att tävla på hemmaplan.

- Det ska bli superkul att få tävla inför hemmapublik och då kan man pressa sig lite extra. Jag tänker avvakta under den klassiska delen och försöka att spara kraft. Men sen under fristilsdelen kommer det att hända grejer, ler Charlotte.

Vem blir din tuffaste konkurrent i morgon?
- Astrid Jacobsen! Hon åkte snabbt förra helgen och visade bra form, så varför skulle hon inte åka bra även i morgon?

I slutändan av säsongen kan det bli Charlotte och Astrid som slåss om segern i den totala världscupen. Båda planerar att åka samtliga tävlingar som är kvar och avslutningen passar Charlotte bra.
- Holmenkollen ser jag verkligen fram emot, 3 mil skate, med individuell start med vad jag har hört, en fantastisk stämning efter banan. Även avslutningen i Bormio med en skate prolog, klassiskt masstartlopp och en jaktstart i skate är som klippt och skuren för mig, säger Charlotte.

Givetvis laddar även Astrid för Holmenkollen som avgörs utanför stugknuten hemma i Oslo.
- I morgon tror jag att det är några svenskor som kommer ha det största stödet längs banan men i Holmenkollen kommer jag att ha den största hejaklacken. Tävlingsbanan går precis utan för klubbstugan på vägen tillbaka mot skidstadion så där kommer det att bli tryck längs spåret, säger Astrid.

Morgondagens tävling startar klockan 12:00 för damerna och 14:00 för herrarna.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...