kronika

Krönika: Enbart kommersiell TV från OS ödelägger för längdåkningen

Redaktören reflekterar över beskedet att OS-sändningarna sålts till MTG och att SVT därför inte får visa spelen i Sochi.

 Nästa vinter-OS kommer inte gå i SVT, mediejätten MTG har köpt upp rättigheterna för 2014 och 2016, något som jag tror längdskidsporten kommer förlora på. Tidigare ägdes rättigheterna av EBU, ett nätverk som bland annat sysslar med internationellt utbyte av nyheter och program. Det är därför till exempel SVT i Sverige kan få gratis nyhetsbilder från hela världen samtidigt som man låter andra se sina egna. Det är även de som sänder Eurovision och som alla medlemmar får visa gratis. På samma vis fungerar OS. De länder som är med i samarbetet får visa allt och inga reklampauser behövs.

För det första har man ju skapat möjligheten till reklamavbrott mitt under inspurten mellan Hellner och Northug, men framförallt blir en sådan sport som längdskidåkningen lidande i form av att det blir så viktigt att passa in i det kommersiella formatet. Vi har redan sett vart man ledit världscupen i form av de värdelösa masstartsfemmilarna helt utan tävlingsnerv fram till sista kilometern och otaliga varv på en kort slinga med tråkiga banor.

Ett glatt exempel där man dock hittat den perfekta balansen mellan att skapa världens kanske bästa skidsändning och utan att samtidigt ge avkall på tävlingarnas kvalitet är förstås VM i Oslo i vintras, men det plöjdes också ner en hel del miljoner i det hela. Frågan är om framtidens arrangörer kan svara mot de förväntningar som ställs för att kunna skapa tävlingar som håller hög klass rent tävlingsmässigt och inte bara som ser bra ut på tv för en tittare som aldrig sett sporten tidigare men är helt värdelös för den som förstår hur man kan räkna ut tiden från en vanlig startlista. Jag anser att visst är det bra att skidsporten syns, men genom att sälja ut hela idén med sporten och hela tiden ändra formatet gör man bara skidåkningen en björntjänst. Se på skidskyttet, visserligen har man lite kortare slingor man åker men inte håller man på och byter skidor och har sig för det. Man har även kvar den vanliga jaktstarten som längdåkningen införde för att locka publik men inte nöjde sig med och tog bort igen (förutom på Tour De Ski och säsongsavslutningen som är riktigt spännande att se). Dessutom har den kanske mest klassiska grenen, vanlig stafett så gott som försvunnit. Ibland blir det riktigt märkligt när man ett mästerskapsår endast har en stafett i världscupen före VM, bara för att ge plats åt otaliga sprintstafeter och dubbeljakter.

När SVT insåg att man kunde börja visa gratis skidåkning för några år sen istället för fotboll steg genast populariteten hos svenska folket, nästan till den nivå den en gång varit då det bara fanns en aktör på TV marknaden. Nu visar SVT SM på skidor igen och det tjänar både sporten och de sponsorer som vill synas på. Där har man också ett lysande exempel på att det går att göra bra banor och visa riktigt spännande individuella lopp, något som dock kräver en del av tittaren för att förstå. Det är ändå inte mer avancerat än att man behöver kunna förstå att den med bäst tid vinner och att man har tålamod att se på när alla passerar.  Det anmärkningsvärda är att svenskarna trots dessa "tråkiga" tävlingar sitter och kollar, och dessutom i ett antal som är jämförbart med några av televisionens absolut mest populära program. 

Kanske är det också något vi behöver i dagens samhälle när allt handlar om att hänga med för att ha en chans, att få koppla av lite på lördag förmiddag istället för att försöka hålla koll på bonussekunder och helt oförståeliga poängsystem som används bara för att försöka rädda upp dåliga tävlingsformat.

När till och med OS försvinner ut på marknaden ser det dock ännu mörkare ut för skidåkningen i den form som jag lärt känna den, där det går ut på att åka skidor så fort som möjligt och en tv-sport som verkligen engagerar hela folket då alla har möjlighet att se den utan att behöva ta sms-lån istället för att köpa sig ett par skidor om man inte vill behöva välja antingen eller.

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...
Det har kommit så mycket snö Engadindalen att banan för lördagens La Diagonela måste ändras på grund av lavinrisk. FOTO: Visma Ski Classics.

Lavinrisk ändrar banan för La Diagonela

På grund av lavinrisk ändras banan till Engadin La Diagonela i morgon. Tävlingsbanan blir 60 kilometer istället för 65.