Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
VM i Aure. Foto: Audun Hageskal
VM i Aure. Foto: Audun Hageskal

Krönika: Rullskidor, rulla er egen väg för ert eget bästa

Redaktören försöker förstå det här med toppidrottsveckan och passar på att hylla fenomenet cykelvasan...

 VM på rullskidor, i Norge och med självaste Northug och Björgen till start, kan det bli bättre reklam? Ja. Att bädda in VM på rullskidor tillsammans med toppidrottsveckan kanske är bra för att få lite mer TV-bilder från det hela, men vad är det egentligen man tittar på? Första tävlingsdagen, när allt bara var rullskidor, visserligen klassiskt och uppför, som kanske passar de norska traditionella åkarna lite bättre än rullskidsspecialisterna förstod man vad som försiggick. Sedan trillade plötsligt resultat in från en sprint på rullskidor. Jaha, Hattestad i topp före en massa norrmän, men var är medaljören Svanebo och de andra som skulle köra VM?

Sedan är det viss ett cykellopp och plötsligt en VM-tävling på rullskidor där medaljer delas ut och så är det några som springer och sen är det rullskidor igen, men inte VM utan totaltävlingen, men när totaltävlingen är avgjord är inte VM färdigt... Vad håller de egentligen på med?!

Ja, rullskidor är en liten gren som kanske måste följa med på några större evenemang för att få lite mer uppmärksamhet, men att köra det viktigaste mästerskapet inknöst som någon sorts mellantävling mitt i ett sommarjippo där längdåkare tävlar i sådant de inte är specialiserade i tar bort mästerskapets värdighet.
 
Nu visade visserligen Northug såväl som Björgen och vår egen Kalla att de är extremt genomtränade och klarar av att behärska även det speciella upplägg som krävs för rullskidstävling eftersom de är några av världens absolut bästa skidåkare, men märk väl att till exempel Anders Svanebo bara var någon enstaka sekund efter Northug på 24 kilometer och Tobias Westman på stafetten klarade att följa, som han själv uppgav efteråt, helt utan problem.
 
 Jag tror att får rullskidorna en möjlighet att ha sina egna mästerskap som kanske inte ser likadana ut som längdåkningens utan nischas till, det är finns en stor potential. En 200 m sprint i längdskidor skulle vara ganska meningslös och tråkig på en skidstadion. Ett undantag är dock den supersprint som i två år arrangerats på Vasaloppets sista metrar i Mora, lördagen före loppet. 
På rullskidor kan man flytta in konceptet i städer och få till riktiga folkfester med uteservering och mycket publik på sköna sommarkvällar.
På samma sätt fungerar inte vanlig sprint lika bra eftersom man inte gärna ger sig in i tuffa dueller i kurvorna med asfalt som underlag istället för snö. 
Rådet till rullskidfolket, ta tillvara det ni är bra på, att åka skidor på sommaren och gå er egen väg så kan vi få njuta av högklassig skidåkning året runt!
 
Jättekul för övrigt att cykelvasan växt så chockaratat, det bekräftar ännu en gång det vi anat, att motionsidrotten i Sverige växer så det knakar och det är bra för folkhälsan (och mitt jobb...)!

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...