Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Johan Edin Foto: Per Frost

Johan Edin Foto: Per Frost

Johan Edin spöade Hellner i Gällivare. Lisa Larsen bäst av damerna

När Team Sportia Cup drog igång med sprint på Hellnerstadion i Gällivare trodde nog många det skulle bli en enkel match för regerande världsmästaren Marcus Hellner. Nu fick han dock se sig slagen av två åkare och nöja sig med tredjeplatsen.

Han har tidigare varit känd som killen som körde ifrån Northug på rullskidor i Kirkebakken GP i Hamar. Nu visar han upp klass även med snö under fötterna. Johan Edin från IFK Mora visade under lördagen upp sprintåkning i världsklass och slog självaste världsmästaren Marcus

–Det var en bra dag rakt igenom. Jag och Hellner krokade ihop i semifinalen men där blev jag tvåa och han gick vidare som lucky loser berättar Johan Edin för Längd.se.

–När det inte blev sprinttävlingar i Bruksvallarna fick jag sikta in mig på att köra bra här istället berättar Mora-åkaren som för två år sedan fick chansen i Düsseldorf. Också i vinter hoppas Edin på att få köra någon världscup.

För de åkare som står strax under landslaget brukar det ofta vara tufft att bedriva en elitsatsning på hög nivå. Johan är en av de åkare som fått chansen i det privata laget New Sweden, där även dagens tvåa, Fredrik Byström ingår.

–Laget har betytt mycket för min satsning. Dels får jag möjlighet att träna tillsammans med riktigt bra sparringpartners och dels har vi riktigt bra tränare och stöttapparat knutna till oss säger han.

Johan Edin bytte inför årets säsong från Kovlands IF till IFK Mora, och då är som bekant en viss hemmatävling ofta högt rankad.

Blir det Vasaloppet i år?

–Jag har funderat lite runt det, men vi får se längre fram. Någon gång i livet måste man ju åka, men i år är det världscup samtidigt avslutar Edin.

 

Lisa Larsen. Foto: Per Frost

Larsen bäst i damklassen.

Lisa Larsen var även hon riktigt på gång säsongen 2009, men hade det tyngre under fjolåret. Frågan är om Sundbybergsåkaren är på väg till samma nivå som landslagskompisarna Hanna Falk och Hanna Brodin som redan tagit varsina segrar i världscupen. Larsen slog svenska mästarinnan och förhandsfavoriten Magdalena Pajala och de andra och tog sig ända upp till förstaplatsen. På klubbens blogg, Sumpanelit beskriver Lisa dagens lopp som följande:

 

” Efter en ovanligt explosiv start låg jag på 3e plats upp i första backen, sen var det bara att försöka hänga på och vila sig i suget och när vi kom in på stadion så kändes de som en bomb explodera och jag lyckades spurta ifrån hela gänget. Det var en härlig känsla, så snabb har jag nog aldrig känt mig förut, inte på sprint iallafall”

 

Officiella resultat finns på Sport Event Gellivare

 

 

 

 

Tävlingar och Evenemang

 19/06/2021Totenrullen, NorgeRullskidor
 14/08/2021TANUMSLOPPETRullskidor
 26/08/2021Alliansloppet Action Week, 15 km klassisk stilRullskidor
 27/08/2021Alliansloppet Action Week, sprint fri stilRullskidor
 28/08/2021AlliansloppetRullskidor
 29/08/2021Salzburg-RolltRullskidor
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör