Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidspår

Skidspår

Äntligen spår på fler ställen

Äntligen har kylan så sakteliga smugit sig på och med den snö, i naturlig eller konstgjord form. Nu finns det flera anläggningar som erbjuder skidåkning.

 Den sydligaste skidorten med spår som finns inrapporterad är faktiskt Mösseberg i Falköping. Enligt rapport på skidspar.se ska det vara möjligt att staka om man inte tar de bästa skidorna.  Går man sedan norrut i landet är det , förutom Torsby ski tunnel som har det säkraste alternativet med sin 1,3 km tunnel, traditionsenligt Dalarna och Siljansområdet där redan Orsa Grönklitt och Älvdalen fått till bra och populära slingor på någon kilometer. I Mora produceras snö som kommer läggas ut när tillfälle ges. I Idre har man också en slinga på ca 1 km färdig. Riksskidstadion i Falun har några hundra meter spår på stadion.

Vill man ha längre spår gäller det att ta sig norröver mot Jämtland/Härjedalen. I Bruksvallarna har man förmodligen det största spårsystemet just nu, på Bruksvallarna.se rapporteras om över 30 km spår i skidmetropolen.

I Saxnäs, i Vilhelmina Kommun finns en anläggning med ungefär 10 km spår. Även andra delar av Västerbotten och Norrbotten har börjat få sina spår på plats, I Gällivare, Tärnaby, Arvidsjaur, Luleå och Piteå finns spår att åka på och andra orter såsom Jokkmokk och Umeå  väntas följa inom några få dagar.

Snökanonanläggningar kräver ofta ungefär -5 grader och på olika webbkameror kan man nu se att snötillverkningen är igång på flera ställen.  De senaste dygnen har även natursnön börjat komma på allvar på fler platser och till helgen är prognosen att det ska snöa mer.

 

www.skiinfo.se

Skidspår.se

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...