Skidspår

Skidspår

Äntligen spår på fler ställen

Äntligen har kylan så sakteliga smugit sig på och med den snö, i naturlig eller konstgjord form. Nu finns det flera anläggningar som erbjuder skidåkning.

 Den sydligaste skidorten med spår som finns inrapporterad är faktiskt Mösseberg i Falköping. Enligt rapport på skidspar.se ska det vara möjligt att staka om man inte tar de bästa skidorna.  Går man sedan norrut i landet är det , förutom Torsby ski tunnel som har det säkraste alternativet med sin 1,3 km tunnel, traditionsenligt Dalarna och Siljansområdet där redan Orsa Grönklitt och Älvdalen fått till bra och populära slingor på någon kilometer. I Mora produceras snö som kommer läggas ut när tillfälle ges. I Idre har man också en slinga på ca 1 km färdig. Riksskidstadion i Falun har några hundra meter spår på stadion.

Vill man ha längre spår gäller det att ta sig norröver mot Jämtland/Härjedalen. I Bruksvallarna har man förmodligen det största spårsystemet just nu, på Bruksvallarna.se rapporteras om över 30 km spår i skidmetropolen.

I Saxnäs, i Vilhelmina Kommun finns en anläggning med ungefär 10 km spår. Även andra delar av Västerbotten och Norrbotten har börjat få sina spår på plats, I Gällivare, Tärnaby, Arvidsjaur, Luleå och Piteå finns spår att åka på och andra orter såsom Jokkmokk och Umeå  väntas följa inom några få dagar.

Snökanonanläggningar kräver ofta ungefär -5 grader och på olika webbkameror kan man nu se att snötillverkningen är igång på flera ställen.  De senaste dygnen har även natursnön börjat komma på allvar på fler platser och till helgen är prognosen att det ska snöa mer.

 

www.skiinfo.se

Skidspår.se

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.