Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Helene Söderlund tog VM-Guld i Skidorientering 2011 och är ny i längdåkningens team 2015. Foto: Mattias Johansson

Helene Söderlund tog VM-Guld i Skidorientering 2011 och är ny i längdåkningens team 2015. Foto: Mattias Johansson

Världsmästare i skidorientering i längdvärldscupen

Helene Söderlund från IFK Mora är uttagen att åka helgens världscuptävlingar i Davos och det blir också debut i landslagsdressen. Faktum är dock att Helene redan har tävlat en hel del utomlands, men då med kartställ på magen. Hon är nämligen världsmästare i skidorientering. Det är också Johan Edin.

Helene Söderlund flyttade en gång i tiden till Mora för att börja på skidgymnasiet med inriktning längdskidor. Hon provade dock på skidorientering och lyckades ganska snabbt bli bland de bästa juniorerna, mycket tack vare styrkan i skidåkningen.

Efter att ha satsat helhjärtat på skidorienteringen något år hade den från uppländska Tierp härstammande Moraåkaren etablerat sig i världstoppen. 2009 var hon Vasaloppets kranskulla, efter sina framgångar i skidorienteringsskogarna. Efter säsongen 2011 hade hon blivit världsmästare, men valde då istället att satsa på längdskidorna, då hon fick en plats i utvecklingslandslaget. Till helgen tävlar hon för svenska landslaget i världscupen i Davos.

På sin egen blogg skriver Söderlund följande:

Världscup i Davos. Bara drömmar och ord som funnits långt bort i fjärran för mig. Att det nu är verklighet och att jag ska få tävla i paradiset Davos redan nu på lördag är helt galet!! Jag har nog inte riktigt förstått, eller fått det att fastna.

Samtidigt är det samma jobb som ska göras. Jag ska åka så fort jag kan och bli så trött jag kan. Samma som hemma på tävling, fast ändå så annorlunda. Och det är just det där som är lite annorlunda som får mig att le och bli extra lycklig."

 

Johan också världsmästare

Johan Edin, IFK Mora SK och Team New Sweden. Foto: Per Frost

Johan Edin. Foto: Per Frost

En annan Moraåkare som får chansen i världscupen och inte heller är helt oäven med karta och kompass är Johan Edin. Han är nämligen jämngammal med Helene Söderlund och har också han vunnit Junior-VM i Skidorientering, men satsar nu också han på längdskidor.

Edins främsta styrka som längdåkare ligger i sprintåkningen, och han har bland annat slagit själve Petter Northug på rullskidor. Förra helgen vann han svenska cupen Team Sportia Cup mot bland andra Marcus Hellner. Som tränare har han tidigare sprintfantomen  Peter "Kungen av Düsseldorf" Larsson.

Länkar:

Helene Söderlund

Johan Edin

Svenska orienteringsförbundet


Tävlingar och Evenemang

 19/06/2021Totenrullen, NorgeRullskidor
 14/08/2021TANUMSLOPPETRullskidor
 26/08/2021Alliansloppet Action Week, 15 km klassisk stilRullskidor
 27/08/2021Alliansloppet Action Week, sprint fri stilRullskidor
 28/08/2021AlliansloppetRullskidor
 29/08/2021Salzburg-RolltRullskidor
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör