www.langd.se

fbcover

Krönika: Ännu en bra säsong till ända.

Vintersäsongen är över och redaktören sammanfattar i stora drag.

 Så var den plötsligt över, årets skidsäsong. Trots att försäsongen kändes som igår. Ingen riktig snövinter fick vi i hela landet, men likväl flera klassiska skidögonblick på många olika nivåer, alltfrån den yppersta eliten till ett vasalopp som var rekordstort och som dessutom växer. Världscupstarten hotades av snöbrist och fick flyttas till Sjusjöen men som blev riktigt lyckad med svenska ögon sett. I damklassen var Charlotte Kalla så bra som de flesta hoppats och utmanade oslagbara norskorna. Calle Halfvarsson slog till rejält och målades genast upp som den nye utmanaren till Petter Northug, och visst fick han smaka på hur det är att slåss där i toppen och kommer vara den stora favoriten på VM hemma på mammas gata i Falun om tre år. Världscuphösten var lyckad med lite småkrämpor i svensklägret men flera framgångar. Bland annat klev Teodor Peterson från bra till en av de absolut bästa sprintåkarna och radade upp pallplatser inklusive segrar i världscupen.

Här hemma lyste dock snön med sin frånvaro. 

I Tour de Ski hade Kalla drabbats av förkylning och var också märkbart frustrerad över att inte få visa vad hon kunde, något som syntes överkommet på SM en tid senare. Sveriges ljusglimt blev när Marcus Hellner lyckades med bedriften att åka ikapp, förbi och till och med ifrån självaste Petter Northug på självaste Final Climb, en episod som går till historien.

Ida Ingemarsdotter var i sina stunder lika fenomenal som Teodor i spåret och stundvis verkade det nästan som om Svegtjejen lekte med sina konkurrenter.

Vasaloppet hade fått mycket gratisreklam på grund av att Petter Northug anmält sig för att pröva att vinna en av de få tävlingar han aldrig lyckats vinna och som rankas som en av de absolut finaste segrarna man kan få. På grund av en förkylning kom han inte till start, men startfältet var inte sämre för det. Slutstriden blev precis så spännande som man hoppats och till slut lyckades den förre VM-stjärnan Jörgen Brink ta sig över mållinjen i Mora och till råga på allt på en ny rekordtid. 

Northugs sjukdom höll sedan i sig och han tog sig faktiskt inte tillbaka på hela världscupsäsongen.

Våra västra grannar, norskarna var överlägsna i damernas världscup med ett flertal åkare topp tio varje gång. Marit Björgen var såklart den mest lysande stjärnan, men tillsammans med Therese Johaug plockade även Vibeke Skofterud en hel massa poäng i världscupen. 
I Vasaloppet snackades det mycket om de rutinerade långloppsåkarna, men mot Skofterud visade de sig inte ha mycket att svara. En norsk seger och nytt rekord är en mycket fin merit för Skofterud.

Sverige stod som värd för världscupfinalerna och för oss som var på plats var det några riktigt spännande dagar i Stockholm och Falun. Ingen riktig svensksuccé, men närapå tillsammans med riktigt täta publikled och i stort sett bra väder innebar en riktig skidfest och en värdig avslutning för säsongen.

En av våra absolut största landslagsledare, Jocke Abrahamsson passade också på att avrunda en fantastisk tränarkarriär i Falun och i veckan presenterade den nya landslagschefen Ulf Karlsson sitt nya lag.

Nu är ännu en snösäsong till ända, men för det skidintresserade finns självklart mycket att göra även under sommaren. Rullskidor, cykling, löpning och kanske en sväng till Torsby står på programmet för många innan allt drar igång i höst igen. Nästa år har vi att vänta bland annat ett VM, den intressanta 92-generationen som blir seniorer och ett rekordstort Vasalopp. Sedan är det inte långt till nästa OS och året efter det VM i Falun som alltmer börjar ta form. 

Tack för denna säsongen alla läsare!

Siste nyheter

Svenska skidförbundet bjuder in till en virtuell säsongsfinal i samarbete med RaceOne. Bilden från Fjälltopploppet 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Skidförbundet bjuder in till virtuell säsongsfinal

Svenska Skidförbundet i samarbete med RaceOne har nöjet att bjuda in till en virtuell säsongsfinal i längdåkning 5 april 2020.
Jean-Marc Chabloz blir ny skyttetränare för de svenska landslagsskidskyttarna. FOTO: Håkan Blidberg.

Skidskytteförbundet förstärker med Jean-Marc Chabloz som ny skyttetränare

Efter nyligen avslutad skidskyttesäsong siktar nu skidskytteförbundets landslagsorganisation fram mot nya mål, och man gör det med viktiga, kvalitativa förstärkningar av teamet kring landslagsåkarna. ...
Anders Byström blir ny landslagschef för de svenska längdåkarna och och lämnar rollen i skidskytteförbundet. FOTO: Johan Trygg.

Anders Byström blir ny landslagschef

Efter ett år som landslagschef för svenska skidskytteförbundet och flera år som tränare på elitnivå i både Sverige och Norge kommer Anders Byström nu tillbaka till Svenska Skidförbundet. Där ska han a...