Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Det är fina förutsättningar för Rallarloppet. FOTO: Arrangören.

Det är fina förutsättningar för Rallarloppet. FOTO: Arrangören.

Klart för södra Sveriges eget "Vasalopp"

Nu på söndag 17:e februari så körs det klassiska långloppet Rallarloppet , i skogarna strax utanför Jönköping.
Med start i Bottnaryd och målgång vid Hallbystugan så avgörs loppet i enkelsträckning vilket idag gör loppet unikt i södra Sverige.

Rallarloppet är vid sidan om Vasaloppet ett av få långlopp som fortfarande körs i enkelsträckning med start och mål på olika platser. Speciellt i södra Sverige så är det ovanligt med ett lopp i enkelsträckning där idag stort sett samtliga övriga långlopp istället körs på varvbanor. Denna vinter har dessutom de flesta av dessa lopp körts på kortare konstnöslingor med många varv.

I lördags så kunde Rallarloppet tävlingsledning med tävlingsledarduon Håkan Gustafsson, Bottnaryds IF och Tomas Pettersson Hjelmkvist, IF Hallby SOK kunde fatta beslutet att snötäcket räcker för fina förhållanden hela vägen mellan Bottnaryd och Hallbystugan. Senast loppet kunde köras i enkelsträckning var 2010, däremellan har loppet genomförts på reservalternativ, med kortare varvslingor.

- Det känns fantastiskt och riktig kul att vi återigen kan ge klartecken för att köra hela vägen, konstaterar Tomas Pettersson Hjelmkvist från Hallby.
- Det är gott om snö efter senaste veckans påspädning av snötäcket, så nu ligger mellan 20-40cm i naturen vilket borgar för fina förhållanden . Vi ser fram emot söndagen och hoppas på uppåt 1000 startande, hälsar Tomas Pettersson Hjelmkvist.

Rallarloppet mäter 40 km och är en fin möjlighet till att göra ett seedningsresultat till Vasloppet. Vill man åka halvasträckan så erbjuds KortRallarn över 22km med start efter halva banan, vid station Västra Jära utmed riksväg 40. Dessutom körs även ungdomsklasser den s k UngdomsRallarn med start och mål vid Hallbystugan. Alla tre tävlingar startar kl 10.00. Rallarloppet lockar många kategorier av skidåkare, elitåkare, vasaloppsåkare, vardagsmotionärer samt de som kanske inte provat långlopp tidigare men är sugna på att prova ett riktigt långlopp.

Rallarloppet kördes första gången 1968, då mellan Jönköping och Ulricehamn och mätte då hela 60km. Nu är det alltså 40km som gäller, start vid Bottnaryds IP, därifrån en småkuperad 8km slinga innan åkarna kommer ut på den gamla nedlagda järnvägsbanvallen mellan Jönköping och Ulricehamn (därav namnet Rallarloppet).

På banvallen väntar stakåning även om det lutar emot lite bitvis. Totalt går loppet 18 km på banvallen bara några 100 m från riksväg 40, i en härlig natur med bland annat naturresvrvatet Dumme Mosse som närmsta granne. Sista 15km innehåller sedan in varierad åkning där man under 5km kör parallellt med riksväg 40 den sk Göteborsvägen, på en nylagd cykelled, sedan väntar några kortare backar i Hallbyskogarna innan målgång vid Hallbystugan. Det finns mycket fina ställen att som publik, supporter komma intill och serva, heja på åkarna, precis som utmed Vasaloppsspåret då banan till stora delar följer riksväg 40.

Senast loppet kördes hela vägen blev det hemmaseger genom David Lingfors IF Hallby SOK och småländskt även på damsidan med Hanna Seppas, då tävlandes Eksjö SOK. I år vilar hemmaförväntningarna på Oskar Lund som den gångna helgen kom 4:a i Ulricehamnsloppet och siktar på topp 50 i Vasaloppet.

Målet för Rallarloppsorganisationen med arrangörsklubbarna Bottnaryds IF och IF Hallby SOK är att loppet ska vara Södra Sveriges största skidfest. I år finns alla möjligheter att målet infrias


Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör