Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

”Pliggen” ny läkare för längdlandslaget

I våras utsågs han till Årets ledare inom Svenska Roddförbundet. Men nu byter Lassi Karonens tränare, Per ”Pliggen” Andersson, ut årorna mot skidor och stavar och blir längdlandslagets nya läkare.
– Vi får in en toppkraft i laget. ”Pliggen” har stor erfarenhet av idrottsfysiologi och medicin. Han är van att jobba med elitidrottare på högsta nivå, säger längdchef Johan Sares.
Johan Olsson, Charlotte Kalla, Emil Jönsson och de övriga landslagsåkarna kan känna sig lugna. Läkarfrågan är löst sedan doktor Magnus Dyborn tackat för sig efter många års tjänst i ett av världens bästa skidlandslag.
Per ”Pliggen” Andersson, 42, från Leksand i Dalarna blir den nya ledaren för längdlandslagets medicinska team som även innefattar fysioterapeuter och sjukgymnaster.

”Pliggen” är till vardags läkare på vårdcentralen i Leksand. Han har en gedigen utbildning inom idrottsfysiologi och är utbildad idrottslärare på GIH i Stockholm. Han blev doktor för sex år sedan och har forskat inom muskelfysiologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Att få bli läkare för längdlandslaget är bland de finaste uppdrag man kan få inom idrottsmedicin. Det ska bli jättespännande och jag hoppas kunna bidra till kontinuitet i träningsprocessen så att de aktiva håller sig friska och fräscha och får den återhämtning de behöver, säger ”Pliggen” som är van att jobba med extrema konditionsidrottare.

– Jag jobbade som tränare åt Lassi Karonen över OS i Beijing 2008 och London 2012. Samarbetet lades på is den 3 augusti i fjol klockan 12.37 då Lassi skar mållinjen som OS-fyra, sju tiondelar från bronset, minns ”Pliggen” som själv gjort två OS som aktiv roddare: Barcelona 1992 och Atlanta 1996.

Vid sidan av rodden har ”Pliggen” Andersson också varit matchläkare för Leksands hockeylag som i år gick upp i elitserien.
– Just nu hjälper jag fotbollslaget IK Brage i Superettan med idrottsmedicin. Det tänker jag göra fram till dess att seriespelt är slut i höst.

– Vi är enormt glada över att ha kunnat knyta ”Pliggen” till längdlandslaget, en mycket kompetent läkare med en bred och intressant bakgrund som vi säkert kommer att få mycket glädje av, säger förbundskapten Rikard Grip.

Längdskidåkning är inget nytt för ”Pliggen”.
– Nej, i samarbetet med Lassi Karonen tränade vi mycket skidåkning. Jag har själv åkt Vasaloppet och placerat mig som bäst på 186:e plats. Som 15-åring var jag tvåa på UDM i Dalarna, så jag vet vad det handlar om, avslutar Per ”Pliggen” Andersson som planerar att träffa längdlandslaget första gången veckan efter midsommar då de är på läger i Nipstaden Sollefteå.

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör