Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Martin Johansson, IFK Mora, var starkast på Orsakajt´ns 15 kilomter på midsommarafton. FOTO: Johan Trygg.

Martin Johansson, IFK Mora, var starkast på Orsakajt´ns 15 kilomter på midsommarafton. FOTO: Johan Trygg.

Ömma vader stoppade inte Martin i Orsa

Det var skidåkartätt i starfälten när Orsakajt´n och Orsabajk´n avgjordes på midsommarafton.
Klart snabbast på herrarnas 15 kilometer löpning var Martin Johansson, IFK Mora.
– Första löpintervallpasset var i förra veckan. Det är ovanligt för mig och nu känns det rejält i vaderna, säger den förre landslagsorienteraren som nu har allt fokus på skidåkningen.

Martin har alltid varit en stark löpare men sedan fokus ändrades från orientering till skidor för några år sedan har det blivit betydligt mindre löpträning. Och senaste månaden har det varit mycket skidåkning på snö för Martin som avslutade skidsäsongen i våras med silver efter Anders Södergren på SM-femmilen.

–  Det har blivit två veckor på snö sista månaden. Både Sognefjell och Rikgsgränsen. Det är väl det jag behöver jobba med, säger moraåkaren med sin bas i Oslo.

Efter att sjukdomar förstörde mycket säsongen 2011-2012 kom Martin tillbaka starkt i vintras. Det blev flera fina lopp och plats i Tour de Ski. Nu siktar Martin på att ta ytterligare kliv.

– Jag har en bra plan inför vintern i alla fall. Jag hoppas man lärt sig lite grann. Det är skidåkningen, tekniken och överkroppsarbetet jag behöver jobba med, säger han.

Några fler löptävlingar är inte inplanerade. Fokus är att samla en del energi till vintern.

- Kanske blir nått backlopp i Norge om det passar in. Men det är inget speciellt planerat. För min del ska jag försöka spara formen till vintern istället för att bränna av allt på sommaren och hösten, förklarar Martin.

På Orsakajt´n var det ett knippe orienterare som radade upp sig närmast bakom Martin. I tur och ordning unge lovande norske landslagsmannen Eskil Kinneberg, IFK Moras, Simon Hodler och Roman Ryapolov. Lite längre ner hittar vi skidåkare som Lars Suther, sexa, Simon Andersson, åtta och Danile Svensson elva. Som tia sprang förre elitåkaren Niklas Karlsson in.

Damklassen på samma sträcka vann Anna-Karin Strömstedt, Vansbro före Maria Gräfnings, Falun-Borlänge och Helene Söderlund, IFK Mora. Skidskytte-Strömstedt såg stark och oberörd ut i mål. Då var Gräfnings och Söderlund betydligt mer tagna i värmen. Helene hade dock magproblem under loppet.

aks-kajtn13.jpg

Tävlingarna i Orsa bjuder på både längre och kortare klasser och även MTB-lopp. Även här var det många skidåkare i farten.

Erik Rost, i första hand orienterare och skidorienterare men även stark skidåkare vann 25 kilometer i stor stil.
Damer 6 kilometer vann Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk var fyra.

På MTB-loppet åkte Anders Solin starkt och tog en tredjeplats lite drygt två minuter efter vasse Calle Friberg. Stefan Sunnerberg var sexa och Rikard Tynell tionde.


Resultat finns här.


Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör